Naslovna > Vijesti > Golf VII veći i lakši od aktuelne generacije

Volkswagen

Golf VII veći i lakši od aktuelne generacije

Pred zvaničnu premijeru sedme generacije Golfa, zakazanu za početak narednog mjeseca, Volkswagen je saopštio nove detalje vezane za najočekivaniji automobil ove godine

Gofl VII je, bez sumnje jedan od automobila na koji se najviše čeka ove godine. Volkswagen je prije nekoliko sedmica saopštio da će ovo vozilo premijeru imati početkom narednog mjeseca u Berlinu, a nakon toga bit će predstavljen i javnosti na Međunarodnom Salonu automobila u Parizu.

 

No, prije tih događaja iz Volfsburga su stigle zvanične informacije koje otkrivaju određene pojedinosti, kada je Golf VII u pitanju. Prije svega,nova generacija najpopularnijeg kompakta svih vremena izrađena je na novoj, modularnoj MQB platformi. Zahvaljujući toj platformi s dužim međuosovinskim razmakom Golf Mk7 donosi više prostora u unutrašnjosti i to 15 mm više za putnike na stražnjoj klupi, a tu je sada i više mjesta za ramena (31 mm sprijeda i 30 mm straga), te 30 litara veći prtljažnik koji sada ima  ukupno 380 l. Novi Golf  je duži i širi od aktuelne generacije i to za 56 mm, odnosno 13 mm, ali i 28 mm niži . Tako je Golf MK7  dug 4.255 mm, širok 1.799 mm i visok 1.452 mm. No, bez obzira ne veće dimenzije i više prostora zahvaljujući primjeni čvršćeg čelika on je lakši za 100 kg  i teži svega 1.050 kg.  Zvaničnih informacija o agregatima nema, ali se u paleti očekuju nove generacije trocilindričnih turbodizelaša, kao i aktuelni 1.2-litarski TSI ali i 1.4 litarski benzinac sa sistemom za dektivaciju cilindra sa 140 KS. Ovaj posljednji agregat na Golfu VII trebao bi trošiti oko 4,5 l goriva i imati emisiju Co2 od oko 110 g/km. 

Datum objave: 23/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook