Naslovna > Automobili > Jeep > Grand Cherokee > Grand Cherokee SRT8 u Europi
FOTO GALERIJA (14)

Jeep

Grand Cherokee SRT8 u Europi

Sportska izvedba impresivnog i izuzetno popoularnog Grand Cherokee-a konačno je dostupna i u Europi sa tehnologijom koje se ne bi postidili ni čistokrvni sportisti

Prelijepi Jeep Grand Cherokee SRT8 konačno je dostupan i u Europi. Ova sportska varijanta izrazito popularnog Grand Cherokee-a (SRT je skraćenica za Street Racing Technology) pogonjena je zahvaljujući 6.4-liter HEMI V8 agregatu čija je izlazna snaga 465 KS uz obrtni momenat od 630 Nm.

 

Koliko god ovaj agregat djeluje impresivno, isto važi i za performanse koje on postiže u ovom vozilu. Sprint od 0-100km/h se odvija za 4,8 sekundi, a maksimalna brzina je nešto veća od 250 km/h.  Ove perfomanse su najbolje koje je Jeep ikada imao u svojoj dugogodišnjoj istoriji pravljenja vozila. Do sada je „najubitačniji“ bio prethodnik ovog automobila sa 6,1 litarskim agregatom, ali je to vozilo imalo 50-tak KS i 60 Nm obrtnog momenta manje u odnosu na ovo vozilo. Vanjštinu SRT8 karakterišu niža LED svjetla (za 3cm) koja djeuluje agresivnije. Ispod njih su dvije cijevi, koje dolaze ispod poklopca motora, kako bi vozilo imalo što bolje hlađenje. Na zadnjem dijelu je novi spojler  i difuzor, kao i nove dvije izduvne cijevi veličine 10 cm.  Vozilo je opremljeno i novim aktivnim ovjesom, kojim upravlja novi Selec-Trac sistem uz pomoć kojeg se optimizira način vožnje. U unutrašnjosti Jeep Grand Cherokee SRT8 nalaze se umetci od carbon-fibera, EVIC sistem, Nappa koža na sjedištima te navigacijski sistem.  Uz paket sigurnosnih sistema, automobil je opremljen još sa sistemom za detektovanje vozila u mrtvom uglu, sistemom za pomoć pri parkiranju unazad sa mapiranjem idealne putanje, te su još tu Brembo kočnice, 20-inčne alu felge i dvoslojni  panoramski krov. Na zahtjev Jeep Grand Cherokee SRT8 dostupan je i u varijanti sa pogonom na sve točkove. 

Datum objave: 09/04/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook