Naslovna > Auto moto sport > Hamiltonu sedmi naslov

Formula 1

Hamiltonu sedmi naslov

Sa još jednom pobjedom u uzbudljivoj trci VN Turske, vozač Mercedesa Lewis Hamilton stigao je do sedme titule čime je izjednačio record Michaela Schumachera…

Iako je Britanac startao kao šesti, dobrom vožnjom i strategijom tima prvi je prešao ciljnu ravninu u veoma uzbuzdljivoj i mokroj stazi u Turskoj. Jedini konkurent Hamiltonu za naslov bio je njegov timski kolega Valteri Botas koji se tokom trke nekoliko puta izvrtio te je na kraju sa 14. pozicijom imao trku za zaborav. Iza Hamiltona sa više od pola minuta zaostatka našao se Sergio Perez u Racing Pointu, dok se po prvi put ove sezone na pobjedničkom postolju našao i Sebastian Vettel. Njemac je u dramatičnoj trci u samom finišu prestigao timskog kolegu Leclerca i na taj način došao do najboljeg rezultata ove sezone.

 

 


Tokom većeg dijela trke, na čelu se nalazio Lance Stroll koji se na kraju ipak morao zadovoljiti sa tek devetom pozicijom zbog nešto lošije timske strategije zbog koje je Stroll morao po dodatnu zamjenu pneumatika. Sa druge strane, sada već sedmostruki šampion Lewis Hamilton nije uspijevao uspostaviti željeni ritam sve do 34. kruga kada je otišao u boks na zamjenu guma nakon čega se trka u potpunosti preokrenula u njegovu korist. Samo nekoliko krugova kasnije Britanac je stigao na prvu poziciju te je do kraja trke samo povećavao prednost i tako na tri trke prije kraja sezone došao do sedme titule. Sljedeća trka vozi se za dvije sedmice u Bahrainu.

Datum objave: 16/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook