Naslovna > Automobili > Dacia > Lodgy > Hibridni SUV sa 7 sjedišta

Dacia Lodgy

Hibridni SUV sa 7 sjedišta

Već duži niz godina MPV segment je potopljen SUV-ovima što su prepoznali i u Daciji gdje spremaju zamjenu za Lodgy model i to u vidu hibridnog sedmosjeda...

Već neko vrijeme kruže priče da rumunski brend sprema novi, veliki SUV koji će se unutar game pozicionirati iznad Dustera. Nadolazeći model će prema svemu sudeći zamijeniti Lodgy, koji je na tržištu još od 2012. godine. Sa tranzicijom MPV segmenta na SUV, budućnost modela Lodgy nije tako svijetla, pa s toga ova odluka o razvijanju novog SUV-a ne iznenađuje. Novi model će najvjerovatnije biti postavljen na produženoj platformi Sandera, a sa gabaritnim dimenzijama nudiće se i sa 7 sjedišta. Pomenuta platforma omogućava i elektrifikaciju, pa se vjeruje da će novi SUV biti ponuđen i kao hibrid.

 

 


Što se tiče ostatka pogonske ponude, čini se da se ispod poklopca novog SUV-a neće naći dizelska opcija. Umjesto toga biće dostupan uvodni trocilindraš u verzijama sa 100 i 120 KS, te jači četverocilindrični turbo benzinac sa 140 odnosno 160 KS. Pomenuta hibridna varijanta koristiće kombinaciju 1,6-litarskog atmosferca i elektromotora, postavka koja je viđena kod modela Clio 1,6 E-Tech. Pored novih pogonskih jedinica, Dacia je pripremila i čitav niz bezbjednosnih karakteristika poput automatskog kočenja u slučaju nužde, detektori mrtvih tačaka, pomoć pri kretanju uz brdo, i mnoge druge. Rumunska marka će novi SUV predstaviti sredinom sljedeće godine, dok se prve isporuke očekuju početkom 2022. godine.

Datum objave: 30/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook