Naslovna > Vijesti > Hrvatski hiperautomobil ulazi u serijsku proizvodnju

Rimac Nevera

Hrvatski hiperautomobil ulazi u serijsku proizvodnju

Hiperautomobil iz Rimca je zvanično predstavljen u svojoj konačnoj formi. U Rimcu tvrde da se radi o serijskom automobilu sa najboljim ubrzanjem 0-100 km/h na svijetu, a dobio je i novo ime, Nevera...

Rimac je predstavio serijsku verziju svog hiperautomobila pod imenom Nevera sa performasama koje su prevazišle čak i visoke početne ciljeve. Model je razvijen na osnovu C_Two koncepta, a pokreću ga četiri električna motora, po jedan za svaki točak, koji razvijaju kombinovanih 1.914 KS uz 2.300 Nm obrtnog momenta, što omogućava ubrzanje 0-100 km/h za 1,85 sekundi i maksimalnu brzinu od 412 km/h. Ubrzanje do 300 km/h je takođe impresivno i iznosi 9,3 sekunde, a veliki maksimalan domet od 550 km ga čini potpuno upotrebljivim i na dužim relacijama. Baterije od 120 kWh imaju kapacitet od 500 kW, a punjenje od 0 do 80% pri maksimalnoj brzini traje 19 minuta. Da bi se nakon vožnje izuzetno visokim brzinama Nevera bezbjedno zaustavila, zadužene su karbon-keramičke kočnice iz Bremba, kojima pomaže i regenerativni sistem kočenja za koji iz Rimca tvrde da je trenutno najefikasniji dostupan na tržištu.

 

 


Torque Vectoring 2 sistem pomaže pri kontroli trakcije tako što određuje količinu obrtnog momenta dostupnog svakom pojedinačnom točku, a parametri se mogu podešavati u čak sedam različitih modova: Sport, Drift, Comfort, Range, Track i dva moda koje podešava vozač. U Track mod je uključen čak i prvi ikada AI instruktor vožnje koji pomaže vozaču da razvije svoje vještine na trkačkoj stazi. 12 senzora, 13 kamera i šest radara analiziraju okruženje i daju instrukcije vozaču, a sistem će u svojoj punoj verziji biti dostupan kupcima u 2022. godini. Enterijer takođe sadrži zavidan nivo visoke tehnologije sa tri TFT displeja visoke rezolucije uz mogućnost individualizacije prikaza velike količine podataka o vozilu prikupljenih od strane mnoštva senzora. Svi fizički prekidači su napravljeni isključivo za Neveru kako bi pružili utisak ekskluzivnosti i analogan osjećaj pri vožnji, a potencijalni kupci će ih moći prilagođavati prema vlastitim potrebama i ukusu. Rimac će ponuditi tri paketa opreme: GT, Signature i Timeless, a kupci koji žele više će imati na raspolaganju „Bespoke“ opciju za maksimalan nivo personalizacije. Nevera će se proizvoditi u Hrvatskoj, u ograničenoj seriji od 150 jedinica, a početna cijena će iznositi 2 miliona evra.

Datum objave: 01/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook