Naslovna > Teme > Hrvatski proizvođač kupuje Bugatti?

Bugatti

Hrvatski proizvođač kupuje Bugatti?

Prema neslužbenim informacijama VW Grupa razmatra prodaju elitnog brenda Bugatti Rimac Automobilima...

Prema izvorima bliskim njemačkom automobilskom koncernu, ova odluka je odobrena prošle sedmice od strane rukovodstva VW-a, ali nadzorni odbor još uvijek nije dao „zeleno svjetlo“. Dio Bugattija bi u tehničkom smislu još uvijek imao veze sa VW Grupom, ako se uzme u obzir činjenica da Porsche ima 15,5% učešća u kompaniji Rimac Automobili. Pored toga, automobilski mediji izvještavaju da bi dogovor sa hrvatskim proizvođačem hiperautomobila uključivao i Porsche koji namjerava preuzeti dio učešća Rimac Automobila.

 

 

 

Po svemu sudeći VW Grupa je odlučila da ponudi na prodaju brend sa sjedištem u Molsheimu nakon odlaska Ferdinanda Piecha iz konglomerata 2015. godine. One je preminuo prošle godine, a Lamborghini je u njegovu čast imenovao svoj prvi elektrifikovani model u Sian FKP 37 po njegovim inicijalima i godini rođenja – 1937.

 

Važno je istaći kako porodica Piech još uvijek posjeduje 50% kontrolnog dijela u VW Grupi, a jedini način uvjeravanja da prodaju Bugatti bi bio taj da Porsche postane korisnik razmjene. Krajnji cilj je da Porsche poveća svoj vlasnički dio u Rimcu na 49%. Posljednjih godina Hyundai, Kia, Jaguar i Magna su takođe investirali u ovu kompamniju nastalu prije jedanaest godina.

 

Prema istim izvorima, Bugatti nije jedini brend pod „kišobranom“ VW Grupe koja bi se mogao naći na prodaju. U izveštaju se navodi da su Lamborghini, Seat, Italdesign i Ducati „pod lupom“ i da je VW već vodio pregovore sa potencijalnim investitorima, ali je aktuelna pandemija sve poremetila.

 

Za kraj se u izvještaju navodi i jedan interesantna informacija: Bugatti namjerava da predstavi jedinstveni koncepcijski Vision Le Mans u formi električnog hiperautomobila namijenjenog trkačkoj stazi krajem narednog mjeseca...

Datum objave: 18/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook