Naslovna > Koenigsegg > Gemera > I brz, i udoban

Koenisegg Gemera

I brz, i udoban

Kompanija Koenigsegg je prezentovala svoj elektrifikovani superautomobil koji predstavlja direktnog rivala McLarenu GT, ali sa tri puta više snage....

 

Koenigseggov novi model pod nazivom Gemera je plug-in hibridni sportski superautomobil sa četiri sjedišta, koji pokreće dvolitarski twin-turbo trocilindarski benzinski agegat koji isporučuje 608 KS i 600 Nm uparen sa tri električna motora. Ovaj pogonski sklop isporučuje ukupno 1724 KS pri obrtnmom momentu od 3500 Nm, a baterija od 16,6 kWh omogućava autonomiju od 50 kilometara u potpuno električnom režimu vožnje. Prema proizvođaču baterija sa punim rezervoarom goriva od 75 litara omogućava prelazak 1000 kilometara.

 

 

Kao i model Regera, Gemera prenosi snagu benzinskog agregata preko jednostepene transmisije na prednju osovinu, dok ostalih 1.115 KS isporučuju električni motori. Pogonski sklop, sistem prenosa snage i kočioni sistem sa velikim keramičkim kočionim diskovima su izuzetno komplikovani i kontrolisani putem najsavremenije tehnologije kako bi se omogućile izvrsne vozne karakteristike i vrhunske performanse. Prednji i zadnji podokviri vozila su izrađeni od aluminijuma, a cijeli monokok vozila je od karbonskih vlakana što omugućava ukupnu masu od 1.850 kilograma.

 

 

Pored performansi, Koenigsegg se pobrinuo i za udobnost putnika, tako da se u kabini nalaze držača za čaše koji imaju opciju grijanja i hlađenja, prednje i zadnje infotaiment ekrane, bežične punjače za telefone, Wi-Fi i stereo sistem sa jedanaest zvučnika. Tu su još  i troozonski klima uređaj, četiri svjetla za čitanje i memorijska pjena u sjedištima.

Datum objave: 05/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook