Naslovna > Vijesti > i-FD sedan – konceptna studija „zelenog automboila“
FOTO GALERIJA (5)

BMW

i-FD sedan – konceptna studija „zelenog automboila“

Izvjesno je da će BMW modeli sa prefiksom „i“ uskoro biti zaustupljeniji i traženiji, pa u skladu sa tim bavarska marka će gamu električnih modela širiti

Ljubitelji automobila znaju da BMW uskoro sprema predstavljanje produkcijskih verzija dva automobila sa prefiksom „i“. Riječ je o hatcbacku i3 i sportskom coupeu i8, koji su i prije zvaničnog predstavljanja pobudili veliko intresovanje javnosti kao konceptni automobili.

 

Zajedno njima u budućnosti bi se trebao pridužiti još jedan električni sedan, međutim BMW o tome za sada šuti. I dok dođe vrijeme da nas BMW iznenadi predstavljanjem pomenutih produkcijskim modela ili nagovjesti dolazak novog sedana, barem u konceptnoj izvedbi, predstavljamo vam studijski uradak mogućeg rješenja. Riječ je o studiji pod imenom BMW i-FD, a njen autor je nezavisni industrijski dizajner Feliciano Ruy-Díaz iz Valencie.  Mladi dizajner kaže da mu je kao inspiracija za ovaj uradak poslužilo nekoliko stvari, među kojima su najznačajnije, španska i  grčka arhitektura i njeni segmenti te linije bijele ajkule.  Cilj je bio stvorit jedinstveni sportski sedan koji dizajnom naglašava i snagu ali i dinamičnost automobila.  Diaz prilikom stvaranja ove studije nije znao šta bi moglo pogoniti ovaj automobil, ali ako nekada postane konceptna pa i produkcijska izvedba, i-FD sedan bi možda mogao biti pogonjen istim hibridnim sistemom kao u coupeu i8, koji bi snagu prenosio na sve točkove. 

Datum objave: 13/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook