Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Iffland i Popovici osigurali naslove svjetskih prvaka

Red Bull Cliff Diving

Iffland i Popovici osigurali naslove svjetskih prvaka

Ne samo da su borbe za naslov riješene na posljednjoj stanici, već je potvrđeno osam muškaraca i žena koji su se kvalifikovali za stalno mjesto na Red Bull Cliff Diving Svjetskoj seriji 2024...

Australijanka Rhiannan Iffland i Rumun Constantin Popovici trijumfovali su na posljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetske serije 2023. u Novom Zelandu, potvrdivši svoje titule na grandiozan način pred više od 55.000 gledalaca tokom dvodnevnog takmičenja u vjetrovitoj luci Waitemata. Nakon 20 sedmica pauze od takmičenja u Mostaru, Iffland je stigla u Auckland s prednošću od 130 bodova ispred Kanađanke Molly Carlson u ukupnom poretku. Ova izuzetna Australijanka zatvorila je sezonu na tipično dominantan način, osvojivši još jednu ubjedljivu pobjedu s platforme visoke 21 metar. Njena 35. pobjeda u karijeri doprinijela je osvajanju još jednog trofeja King Kahekili - njenog sedmog uzastopnog - čime je produžila izvanrednu dominaciju nad ženskim cliff divingom za još jednu godinu.

 

 

 

 

Njena sunarodnjakinja, Xantheia Pannisi, potvrdila je svoj sve veći status u ovom sportu osvajanjem drugog mjesta, što je bilo četvrto putovanje na postolje ove sezone - rezultat koji je 25-godišnjoj sportistkinji donijelo treće mjesto u ukupnom poretku. Kanadska takmičarka Jessica Macaulay, u svom posljednjem nastupu na Svjetskom prvenstvu prije nego što se povuče iz ovog sporta, zabilježila je zapažen završetak svoje karijere osvajanjem trećeg mjesta na Novom Zelandu. S druge strane, Molly Carlson, koja je svojom pobjedom u Mostaru održala trku za naslov i obezbijedila barem drugo mjesto u ukupnom poretku, završila je tek na četvrtom mjestu, doživjevši prvi put ove sezone da nije stala na postolje.

 

 

U muškoj konkurenciji, Constantin Popovici konačno je ostvario svoj san s platforme od 27 metara, prekidajući četverogodišnju dominaciju rekordnog prvaka Garyja Hunta u ovom sportu. Nakon sporog početka u finalu sezone, 35-godišnjak je pronašao pravu formu dok su njegovi suparnici posustajali, na kraju nadmašivši svog sunarodnjaka Catalina Predu i osvojivši svoj prvi trofej King Kahekili. Španski divljak (wildcard), Carlos Gimeno, nastavio je impresivnu sezonu osvajanjem mjesta na postolju u Aucklandu, čime je potvrdio svoje ukupno treće mjesto - prvi put u istoriji muške Svjetske serije da je wildcard dospio na ukupno postolje sezone. Sa dvije pobjede i dva podijuma ove sezone, Aidan Heslop je sustizao Popovicija do samog kraja u uzbudljivoj borbi za naslov, ali je Britanac na kraju završio na četvrtom mjestu u finalu. Bez obzira na razočaranje, 21-godišnjak sada ima mjesto u ukupnom poretku, a budućnost izgleda vrlo svijetlo za ovog mladića.

 

 

U ženskoj konkurenciji, naredne sezone trojici najboljih pridružiće se Meili Carpenter i Eleanor Smart iz SAD-a, Kolumbijka Maria Paula Quintero, Iris Schmidbauer iz Njemačke i Kanađanka Simone Leathead, koja je napravila korak napred nakon impresivne debitantske sezone. U muškoj konkurenciji, wildcard Gimeno će napraviti svoj prvi korak prema stalnom statusu, pridruživši se Popoviciju, Heslopu i Predu, zajedno s Ukrajincem Oleksiyjem Prygorovim, Nikitom Fedotovom, Amerikancem Jamesom Lichtensteinom i Meksikancem Jonathanom Paredesom.
 

Datum objave: 02/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook