Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Istorijska pobjeda Sainza

Završeno 46. izdanje Dakara

Istorijska pobjeda Sainza

Klasa Challenger donijela je najviše uzbuđenja tokom posljednje etape dugčke 175 kilometara oko bivaka u Yanbu. Španjolka Cristina Gutiérrez i njen suvozač Pablo Moreno startali su dan s zaostatkom od 25 minuta za liderom u svom vozilu Taurus T3 Max, ali su uspjeli prestići Amerikanca Mitcha Guthrieja Jr. Cristina je tako osvojila svoju prvu titulu na Dakaru s prednošću od 36 minuta i 46 sekundi...

Dvanaestom etapom voženom 19. siječnja završeno je 46. izdanje najteže reli trke na svijetu, Rally Dakar. Nakon prvog dijela relija voženog prošle sedmice, uslijedio je dan odmora u subotu, a potom su učesnici u nedjelju nastavili svoje dugotrajno putovanje koje je zvanično završilo u petak. Španjolac Carlos Sainz ispisao je povijest osvajanjem Ultimate klase, vozeći električni Audi RS Q e-tron. Cristina Gutiérrez je trijumfom u Challenger klasi postala druga pobjednica u istoriji Dakara. No, krenimo od početka drugog dijela relija. Amerikanac Mitch Guthrie Jr. je učvrstio svoje mjesto na vrhu poretka klase Challenger u nedjelju, 14. siječnja, nakon što je pobijedio u sedmoj etapi s prednošću od 5 minuta i 38 sekundi ispred litvanskog rivala Rokasa Baciuške. Baciuška je tada došao u priliku za borbu za podijum u ukupnom poretku nakon teškog početka 46. izdanja Dakara.

 

 

 


Cristina Gutiérrez iz Red Bull Off-Road Junior Teama ponovno je briljirala, ostavivši razliku od 33 minute i 36 sekundi između sebe i Mitcha Guthrieja Jr. nakon ove etape. Chaleco Lopez u Can-Am vozilu bio je na trećem mjestu, zaostavši dodatnih 6 minuta i 20 sekundi. Branilac naslova, Austin Jones, vodio je veći dio etape prije nego što je doživio problem na 427. kilometru, zbog čega je na četvrtom mjestu zaostao pola sata za vodećim vozačima u ukupnom poretku. U kategoriji automobila Ultimate, vozači su se suočili s etapom dugom 483 kilometra, prolazeći kroz lavirint pustinjskih kanjona na ruti između Rijada i Al Duwadimija. Francuz Sébastien Loeb je ostvario drugu uzastopnu etapnu pobjedu, smanjujući prednost lidera Carlosa Sainza za 10 minuta, te je razlika između njih iznosila 19 minuta. Vozač Toyota GR DKR Hilux, Lucas Moraes, bio je na trećem mjestu, pripravan čekajući eventualne greške Loeba i Sainza. Branilac naslova u kategoriji motocikala, Kevin Benavides, smanjio je zaostatak za sedam minuta u ukupnom poretku u odnosu na Rickyja Brabeca, te se popeo na peto mjesto. Vozač Red Bull KTM Factory Racinga zaostajao je 21 minutu i 39 sekundi za liderom, dok je njegov brat Luciano bio drugi tog dana iza Čileanca Joséa Ignacia Corneja Florima.

 


U osmoj etapi, koja se održala u ponedjeljak, braća Benavides su ponovno ostvarila dobar dan. Kevin, dvostruki šampion u kategoriji motocikala, postavio je najbolje vrijeme, dok je njegov mlađi brat Luciano završio drugi sa samo 31 sekundom zaostatka, ali nije napredovao u ukupnom poretku. Kevin, vozač Red Bull KTM Factory Racinga, imao je zaostatak od 20 minuta i 31 sekundu za liderom Rickyjem Brabecom. U Ultimate kategoriji automobila, lider Carlos Sainz je povećao prednost za pet minuta u odnosu na najbližeg rivala, Sébastiena Loeba, u ukupnom poretku. Španac je bio četvrti na specijalu dugom 458 kilometara, dok su njegove timske kolege, vozači Audija RS Q e-tron Mattias Ekström i Stéphane Peterhansel, zauzeli prvo i drugo mjesto. Brazilac Lucas Moraes iz Toyota Gazoo Racinga je zadržao treće mjesto u ukupnom poretku i planirao je ponoviti plasman na podijum iz 2023. godine. Rookie Guillaume de Mévius se nalazio na četvrtom mjestu ukupnog poretka s zaostatkom od pola sata. Osvajač Dakara iz 2009. godine, Giniel de Villiers iz Južne Afrike, bio je peti s dodatnih 10 minuta zaostatka. Mitch Guthrie Jr. je završio osmu etapu na drugom mjestu, povećavši svoje vodstvo na 34 minute i 3 sekunde. S obzirom na činjenicu da su preostale još četiri etape, svaka sekunda je bila važna.

 


U devetoj etapi, koja se vozila u utorak, vodeći u ukupnom poretku, Carlos Sainz i njegovi suvozači iz Audija RS Q e-tron tima suočili su se s problemima pri navigaciji. Specijal je bio dug 417 kilometara i prolazio kroz mnoštvo skrivenih waypointa, što je otežalo vozačima očuvanje njihovih pozicija. Francuz Sébastien Loeb je imao još jednu izvrsnu vožnju u svom Prodrive Hunteru i smanjio vodstvo lidera Carlosa Sainza u Ultimate kategoriji automobila za 4 minute i 14 sekundi, iako mu je dva puta pukla guma. Tri Audija RS Q e-tron, vođeni Sainzom, Stéphaneom Peterhanselom i Mattiasom Ekströmom, držali su se zajedno kako bi zajednički pomogli Špancu. Nakon devete etape, Sainz je držao prednost od 20 minuta i 33 sekunde nad Loebom. Mitch Guthrie Jr., lider u kategoriji Challenger, uspješno je balansirao između održavanja ritma trke i čuvanja svoje prednosti. Španjolka Cristina Gutierrez, koja vozi Taurus T3 Max, bila je četvrta u devetoj etapi, smanjujući neznatno zaostatak za Guthriejem na 28 minuta i 35 sekundi. Australac Toby Price iz Red Bull KTM Factory Racinga završio je četvrti u kategoriji motocikala, ali se i dalje nadao pobjedničkom postolju, uprkos tome što je zaostajao 35 minuta i 12 sekundi za liderom Rickyjem Brabecom. U blizini Brabeca su bili njegovi kolege na Hondama, Ross Branch i Adrien Van Beveren.

 


U desetoj etapi, koja se vozila u srijedu, prije kraja Dakar Rallyja, vozači su se suočili s mnogo izazova, a posebno su se brinuli vozači četverotočkaša koji su nastojali izbjeći pucanje guma. Brazilac Lucas Moraes bio je najbolje plasiran među konkurentima za podijum u klasi Ultimate, zauzimajući 12. mjesto. Francuz Sébastien Loeb je uspio smanjiti prednost lidera Carlosa Sainza za sedam minuta, uprkos zamjeni točkova zbog dvije puknute gume. Nakon 10. etape, Loeb je bio 13 minuta i 22 sekunde iza Sainza. Sainzove kolege u Audiju RS Q e-tron, Stéphane Peterhansel i Mattias Ekström, pružili su mu značajnu podršku u borbi za četvrtu titulu. Sainzu je bila potrebna rezervna guma nakon tri pucanja, a Ekström mu je posudio svoju, čime su izbjegli dugotrajno čekanje na kamion za podršku. Mitch Guthrie Jr. je zadržao vodstvo u klasi Challenger, dok se Španjolka Cristina Gutiérrez uspjela približiti, smanjujući njegovu prednost za samo 32 sekunde. Na etapi su zauzeli peto i šesto mjesto, dok je Litvanac Rokas Baciuška bio četvrti. Australski motociklist Daniel Sanders završio je etapu samo 47 sekundi iza Amerikanca Rickyja Brabeca, koji je povećao svoje vodstvo u ukupnom poretku na 10 minuta i 54 sekunde. Iza Sandersa, na šestom mjestu, nalazio se Argentinac Luciano Benavides, dok je njegov brat Kevin Benavides bio osmi. Toby Price, takođe iz Australije, zauzeo je deseto mjesto na ovoj etapi.

 


U 11. etapi, voženoj u četvrtak, Carlos Sainz nezvanično je osigurao svoju četvrtu titulu pobjednika Dakar Rallyja. Njegov najbliži rival, Sébastien Loeb, doživio je teške probleme, uključujući oštećenje vješanja na svom vozilu, što ga je koštalo više od jednog sata u odnosu na Sainza. Loeb je nastavio tek nakon što mu je drugi vozač ustupio potrebne dijelove. Carlos Sainz je uspješno dovezao svoj Audi RS Q e-tron od AIUIje do Yanbua s samo jednom puknutom gumom, čime je zadržao značajnu prednost. Lucas Moraes iz Brazila je takođe doživio oštećenje vozila, što ga je snažno uticalo na ukupni poredak. Belgijanac Guillaume De Mevius zauzeo je drugo mjesto u ukupnom poretku. U Challenger klasi, Litvanac Rokas Baciuška prestigao je Chaleca Lopeza i zauzeo treće mjesto u ukupnom poretku. Mitch Guthrie Jr., lider u klasi Challenger, približavao se svojoj prvoj tituli na Dakaru, dok je Cristina Gutiérrez smanjila njegovu prednost. U kategoriji motocikala, Ross Branch iz Bocvane smanjio je zaostatak za Amerikancem Rickyjem Brabecom u ukupnom poretku pobjedom u 11. etapi. Brabec i dalje vodi u ukupnom poretku, a iza njega su Argentinac Luciano Benavides i Australac Toby Price na četvrtom i petom mjestu.

 


U 12. i posljednjoj etapi 46. izdanja Dakar Rallyja, koja se vozila u petak, 19. januara, španski vozač Carlos Sainz u svom električnom Audi RS Q e-tronu ostvario je istorijsku pobjedu, postajući prvi pobjednik automobila s električnim pogonom na ovom prestižnom reliju. Sainz je, zajedno sa suvozačem Lucasom Cruzom, prešao više od 5.000 kilometara kroz opasne dune, planine i kanjone u Saudijskoj Arabiji. Ovom pobjedom, Sainz je osvojio svoju četvrtu šampionsku titulu na Dakar Rallyju. Francuz Sébastien Loeb zauzeo je treće mjesto u ukupnom poretku klase Ultimate, dok je Belgijanac Guillaume de Mévius, vozeći Toyota Hilux Overdrive, osvojio drugo mjesto. Guillaume de Mévius postao je prvi vozač mlađi od 30 godina koji se plasirao na podijum klase Ultimate otkako je Dakar Rally napustio Afriku. Ovaj reli je obilježen i pobjedom u kategoriji motocikala, a svi sudionici su prošli kroz različite izazove i prepreke tokom trke, čineći Dakar Rally jednim od najtežih i najprestižnijih relija na svijetu.
Dakar Rally 2024, konačni poredak:

 


Ultimate:
1. Carlos Sainz (ESP) 48h 15m 18s
2. Guillaume De Mevius (BEL) +1h 20m 25s
3. Sébastien Loeb (FRA) +1h 29m 12s
7. Giniel De Villiers (RSA) +2h 50m 26s
9. Lucas Moraes (BRZ) +3h 03m 12s
15. Laia Sanz (ESP) +4h 53m 46s
26. Mattias Ekström (SWE) +15h 19m 39s
30. Stéphane Peterhansel (FRA) +17h 25m 12s
42. Seth Quintero (USA) +69h 04m 43s
Challenger:
1. Cristina Gutiérrez (ESP) 53h 59m 47s
2. Mitch Guthrie Jr. (USA) +36m 46s
3. Rokas Baciuška (LTU) +58m 47s
4. Francisco Lopez Contardo (CHL) +1h 11m 20s
5. Austin Jones (USA) +1h 44m 47s
27. Dania Akeel (SAU) +79h 41m 40s
Motocikli:
1. Ricky Brabec (USA) 51h 30m 08s
2. Ross Branch (BWA) +10m 53s
3. Adrien Van Beveren (FRA) +12m 25s
4. Kevin Benavides (ARG) +38m 48s
5. Toby Price (AUS) +45m 28s
7. Luciano Benavides (ARG) +53m 31s
8. Daniel Sanders (AUS) +1h 14m 32s
9. Štefan Svitko (SVK) +1h 56m 28s 

Datum objave: 24/01/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook