Naslovna > Vijesti > Italijanski proizvođač ostaje dio VW grupacije

Lamborghini

Italijanski proizvođač ostaje dio VW grupacije

Nakon što su se u medijima pojavile informacije o potencijalnoj prodaji Lamborghinija i ponudi koja je navodno došla za njegovu kupovinu, iz Audija su izjavili da italijanski proizvođač sportskih automobila nije na prodaju...

Nakon kupovine od strane Audija kao dijela VW grupe, Lamborghini je iz godine u godinu počeo da bilježi sve bolje finansijske rezultate, koji su i uprkos pandemiji ostali na vrlo visokom nivou zahvaljujući novom SUV-u Urus koji platformu dijeli sa Audijem Q8, Bentley Bentaygom i Cayenneom treće generacije. Iako je navedeno da su za prodaju Lamborghinija dobili ponudu vrijednu 9.2 milijardi dolara, u Audiju navode da se ipak neće odreći slavnog italijanskog brenda. Ponuda je navodno došla od švajcarske investicione firme Quantum Group AG, ali su u Audiju izjavili da Lamborghini nije na prodaju i da trenutno nema razgovora na tu temu unutar grupacije. Quantum Group je navodno htio da kupi kompletnog proizvođača, uključujući fabriku i sportski ogranak.

 

 


Pismo namjere je navodno sadržalo dogovor o snabdjevanju dijelovima sa Audijem koji bi trajao pet godina i garanciju da će postojeća radna snaga biti sačuvana u tom periodu, a spominjalo se i otvaranje novog razvojnog centra koji bi zaposlio 850 radnika. Nakon odluke o budućnosti Lamborghinija, neizvjesni ostaju budući planovi grupacije sa drugim proizvođčem ekskluzivnih sportskih automobila, Bugattijem. Nakon povećanja Porscheovog udjela u Rimcu na 24%, spominje se bliža saradnja Rimca sa Bugattijem, a ranije se govorilo čak i o preuzimanju Bugattija od strane Rimca. Dogovor oko preuzimanja udjela Rimca koji je nedavno postignut mogao bi biti jedan dio slagalice u sklopu budućih planova o francuskom proizvođaču, a konačno rješenje bi moglo biti objavljeno u narednim mjesecima.

Datum objave: 26/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook