Naslovna > Vijesti > Ivanoff iznenadio u Teksasu

Red Bull Air Race

Ivanoff iznenadio u Teksasu

Iako se na prvoj američkoj Red Bull Air Race utrci očekivala dominacija jednog od vodeće trojice u generalnom poretku, sve je iznenadio Francuz Nicolas Ivanoff koji je došao do svoje prve ovosezonske pobjede

Nakon pet gradova i isto toliko spektakularnih utrka, najbrži avijatičari na svijetu su stigli na američko tlo. Više od 45.000 gledalaca okupilo se na čuvenoj stazi Texas Motor Speedway, gdje su se do sada obično utrkivali automobili i motocikli, ali nikada avioni. Barem, ne do proteklog vikenda.

 

Uslovi na stazi su bili nevjerovatno teški, pa su piloti još jednom potvrdili da ovo takmičenje mogu podnijeti samo najbolji avijatičari današnjice. Zbog jakog vjetra subotnje kvalifikacije su odgođene, što je donijelo dodatni pritisak na pilote. Uz vjetar, temperatura je bila visoka, a piloni su postavljeni tako da su iziskivali maksimum od avijatičara. Letjelo se brzo, ali jako blizu tlu, sa izuzetno oštrim ulascima kroz kapije. Na ovu utrku kao vodeći trojac došli su Arch, Bonhome i Lamb, te se od njih najviše i očekivalo. No, prva dvojica su značajno podbacili. Austrijanac Hannes Arch u Teksasu je došao do prilično nezavidnog osmog mjesta, dok je njegov glavni ovogodišnji konkurent za titulu, i branilac iste, Paul Bonhome iz Velike Britanije ovu utrku završio kao peti pilot. Publiku, tehničare pa i same pilote iznenadio je Francuz Nicolas Ivanoff, koji je u Teksasu vozio perfektno, te je na kraju u finalnom obračunu u Final Fouru imao najbolji rezulat.


„Osjećam se zaista sjajno, jer sam  u prošloj utrci bio na podijumu a sada sam došao do pobjede. Zaista nije bilo lako, zbog vjetra koji nas je konstatno ometao i pomjerao pilone. Kada sam prvi put ušao na stazu nije mi se svijedela, jer je previše zahtjevna, no eto ispalo je sve dobro“ – rekao je Ivanoff.
Iako nije pobjedio, vjerovatno najviše razloga za zadovoljstvo imao je Nigel Lamb, pilot koji je najkonstantnije leti ove sezone. Sa drugim mjestom došao je do četvrtog uzastopnog podija, ali i do 44 boda u generalnom poretku, koliko sada ima i Hannes Arch na drugom mjestu. Samo bod više od njih ima Paul Bonhome, pa u preostale dvije utrke možemo očekivati istinski spektakl, koji će riješiti pitanje prvaka ove godine. Naredna stanica je ponovo u SAD-u,  u Las Vegasu gdje će se takmičenje održati početkom oktobra, a ovogodišnje finale na rasporedu je krajem tog mjeseca  na Red Bull Ringu u Austriji.

 


Poredak u Teksasu (Forth Worth):
1. Nicolas Ivanoff (FRA), 2. Nigel Lamb (GBR), 3. Pete McLeod (CAN), 4. Matthias Dolderer (GER), 5. Paul Bonhomme (GBR), 6. Matt Hall (AUS), 7. Martin Sonka (CZE), 8. Hannes Arch (AUT), 9. Yosihide Muroya (JPN), 10. Kirby Chambliss (USA), 11. Michael Goulian (USA) 12. Peter Besenyei (HUN)

 


Ukupni poredak:
1. Bonhomme 45 bodova, 2. Arch 44, 3. Lamb 44, 4. Hall 28, 5. Ivanoff 27, 6. McLeod 25, 7. Dolderer 14, 8. Muroya 10, 9. Sonka 10, 10. Besenyei 6, 11. Chambliss 5, 12. Goulian 0.

Datum objave: 08/09/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook