Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Izgledom moderniji i tehnološki napredniji

Novitet - Nissan Note II

Izgledom moderniji i tehnološki napredniji

Osnovne stavke koje se vežu uz novi Nissan Note tiču se njegovog modernijeg izgleda karakterističnog za ovog proizvođača, te tehnoloških inovacija, od kojih Note nije bježao...
> Na Sajmu automobila u Ženevi, Nissan je predstavio drugu generaciju Notea, kompaktnog monovolumena, koji je od 2006. godine do danas ostvario zapažen nastup u Evropi. Sa više od 600.000 prodanih modela, Note je osvojio solidan udio tržišta, koji japanski proizvođač želi proširiti uvođenjem novog dizajnerski modernijeg i tehnološki naprednijeg modela. U lovu na nove kupce, Note će se prije svega osloniti na moderan dizajn.
 
 
“Novi model ima dovoljno aduta da postane bestseller poput Qashqaia ili Jukea. On je agilan, udoban, prostran i nadasve odlično dizajniran, kako spolja, tako i iznutra. To je jedan veoma zabavan automobil, na pola puta između klasičnog MPV-a i hatchbacka”, zaključio je Herve Genini, marketinški menadžer Nissana.
 
 
Po uzoru na koncept Dizajn Notea nastao je kao izvedenica iz koncepta Invitation, koji je javnosti predstavljen prošle godine u Ženevi. Evropska verzija se razlikuje od onih koje su namijenjene japanskom tržištu i tržištu Sjeverne Amerike i to po drugačijoj maski hladnjaka, poklopcu motora, dezenima aluminijumskih naplataka, ali i određenim detaljima, koji sada krase bokove automobila. Novi Note je dugačak 4020 mm, širok 1690 mm, visok 1535 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2600 mm. 
 
 
Kako bi se Evropljani osježali što udobnije, u “njihovu” verziju automobila su ugrađena i druga sjedišta, a izmijenjen je i dizajn instrumet table. U odnosu na prethodnika prtljažnik je poveć an sa dosadašnjih 280 na 300 litara. U Nissanu navode da će u Note po prvi put u okviru “Safety Shield” paketa biti ugrađeni i neki bezbjednosni sistemi, koji su do sada uglavnom bili dostupni u vozilima visoke klase. Tu se prvenstveno misli na sistem za nadzor “mrtvih uglova”, zatim upozorenja o napuštanju saobraćajne trake i uočavanju pokretnih objekata u okolini vozila.
 
 
 
Bezbjednost bi trebalo da poveća i napredna asistencija pri parkiranju, koja putem 5,8-inčnog ekrana nudi pogled na vozilo iz “ptičije” perspektive. Kupci Notea će za pogon moći da biraju jedan od tri ponuđena agregata, dva trocilindrična benzinca i jednog dizelskog četverocilindraša sa rasponom snage od 80 do 98 “konja”. Navedeni agregati će se serijski kombinovati sa petostepenim manuelnim mjenjačem, a biće dostupni i sa CVT automatikom.
 
 
Poput prethodnika i druga generacija Notea će se za potrebe evropskog tržišta proizvoditi u Nissanovoj tvornici u engleskom gradu Sunderlandu.
 
 
 
Mjenjač
 
 
Novi Note će kupcima nuditi petostepeni manuelni mjenjač ili kao opciju CVT automatik.
Datum objave: 29/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook