Naslovna > Vijesti > Jačanje poslovnog područja

Grupa Bosch

Jačanje poslovnog područja

Grupa Bosch dovršila je akviziciju 50-postotnog udjela društva ZF Friedrichshafen AG u zajedničkom pothvatu ZF Lenksysteme GmbH (ZFLS). Organi za zaštitu tržišnog takmičenja odobrili su akviziciju. To znači da Bosch sada posjeduje sve udjele u dosadašnjem zajedničkom pothvatu omjera 50:50 …

Kompanija će biti uklopljena u Grupu Bosch kao novi odjel koji će se zvati, Robert Bosch Automotive Steering GmbH. ZFLS ima više od 13. 000 zaposlenika u osam država, koji su glasali da bi se donijela konačna odluka o novom imenu. Kompanija razvija, proizvodi i prodaje upravljačke sisteme za lične automobile i državna vozila širom svijeta.
Godine 2013. zabilježili su promet od otprilike 4,1 milijardu eura. S ukupno 20 lokacija na mjestima poput Europe, SAD-a, Kine, Indije, Brazila i Malezije, firma je aktivna na najvažnijim svjetskim tržištima automobilske opreme.

 

Kompanija ZFLS vodeći je proizvođač modernih električnih upravljačkih sistema koji štede gorivo, koji mu trenutno donose oko 60 posto prometa. Uz potencijal za uštedu do 0,8 litara goriva na 100 kilometara, električno upravljanje osnovna je tehnologija potrebna za realizaciju brojnih sistema za pomoć u automobilima, kao i automatizovane vožnje. Na primjer, električni upravljački sistemi jedan su od preduslova za automatsku pomoć u upravljanju u svrhu izbjegavanja sudara u kritičnim situacijama, sisteme za držanje vozila u prometnom traku te funkciju vožnje u praznom hodu sa start-stop sistemom u kojoj se motor isključuje dok je vozilo u praznom hodu.

 

ZFLS nudi I odgovarajuće električne upravljačke sisteme spremne za ugradnju za rastuće tržište električnih vozila. Električno upravljanje sve se češće koristi i u državnim vozilima. Na sajmu vozila IAA 2014. u Hannoveru ZFLS predstavio je novi upravljački sistem za državna vozila Servotwin, koji predstavlja prvi korak ka elektrifikaciji upravljanja ovim vozilima. Ovaj hidraulično-električni sistem upravljanja za državna vozila utire put uvođenju sistema za pomoć vozačima i na području ovih vozila.

 

Boschevi kupci moći će iskoristiti veći raspon ponuđenih proizvoda, koji sada uključuje i upravljačke sisteme. U svojim aktivnostima na području istraživanja i razvoja, ZFLS fokusira se na umrežavanje komponenti u potpune sisteme kontrolisane softverom. Na primjer, firma je u serijsku proizvodnju uvela rješenje koje omogućava upravljanje automobilom spojenim na prikolicu izvana putem pametnog telefona. Zahvaljujući izumu elektro-hidrauličnog sistema za upravljanje državnim vozilima Servotwin, to načelo sad funkcioniše i u kamionima s teretom težim od 40 metričkih tona. Odgovarajući prototip predstavljen je na sajmu IAA 2014.

 

Kompaktni, lokalno projektovan i isplativi električni servoupravljački sistem za azijska tržišta pokazuje da kompanija ne nudi samo rješenja za modele više klase. To znači da čak i kupci koji voze cjenovno pristupačnije kompaktne automobile mogu iskoristiti povećanu učinkovitost koju nude ovi proizvodi. Ukupno oko 1.400 zaposlenika na novom odjelu, ili više od jedne desetine, radi na području razvoja. U 2013. firma je potrošila oko 238 miliona eura na istraživanje i razvoj. Od osnivanja prije približno 15 godina, kompanija je prijavila oko 750 patenata.

Datum objave: 11/02/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook