Naslovna > Vijesti > Jači nego ikad

Aston Martin

Jači nego ikad

Na sajmu u Ženevi sa štanda Aston Martina znatiželjne poglede će privlačiti novi Aston Martin Vulcan, pa će tako LaFerrari FXX K pored McLarena 675LT dobiti još jednu opasnu konkurenciju …

Naime, ovaj brand je objavio prve informacije i fotografije svog trkačkog modela. Novi Vulcan, koji je zabranjen za vožnju osim na stazama, zasnovan je na karbonskoj šasiji dobro poznatog Aston Martina One-77 odakle ima isti međuosovinski razmak od 2.791 mm. Međutim, Britanci planiraju da protizvedu tek 24 primjerka ovog trkačeg automobila čija je cijena još nepoznata.

 

Informacije koje su plasirali u javnost su da je ovaj Aston Martin snažniji nego ikad jer ga pokreće dobro dotjerani 7.0-litreni V12 atmosferac s više od 800 KS. Ta snaga se na zadnje točkove prenosi preko šestostepenog Xtrac sekvencijalnog mjenjača i diferencijala s ograničenim proklizavanjem dok poseban takmičarski ovjes donosi podesive amortizere s DSSV ventilima. Kako bi se sigurno zaustavio pobrinule su se Brembove takmičarske komponente i karbonsko-keramički diskovi. Aston Martin Vulcan donosi i varijabilni traction control te podesivi ABS. Unutar putničke kabine nalazi se i kavez kako bi Vulcan ispunio FIA pravila.

 

Datum objave: 03/03/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook