Naslovna > Tehnika > Jaguar Land Rover seli proizvodnju agregata

Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover seli proizvodnju agregata

Pogon u Brigendu povećava proizvodnju vodeće pogonske jedinice kako bi se olakšala dislokacija fabrike..

Jaguarov i Land Roverov AJ V8 agregat sa superchargerom prilično je zastupljen u modelima oba brenda. Obično se nalazi u modelima koji predstavljaju vrh ponude kao što su Jaguar F-Type SVR (od nedavno i u F-Type R), a ova petolitarska varijanta takođe pokreće i ostale modele Jaguar Land Rover grupacije bez obzira na veličinu i vrstu, kao na primjer Land Rover Defender. Ukratko, ne treba posebno naglašavati kako je AJ V8 vežna pogonska jedinica za ovu britansku grupaciju.

 

 

 

Međutim, budućnost AJ V8 je postala neizvjesna kada je Ford prošle godine najavio zatvaranje pogona Bridgend. Za podsjećanje, ova fabrika proizvodi pogonske jedinice za JLR grupaciju, ali to se od narednog mjeseca mijenja. Prema izvještaju grupacije proizvodnja pogonskih jedinica AJ V8 će se preseliti u Centar za proizvodnju motora JLR u Wolverhamptonu. Ovaj potez uključuje dislokaciju opreme i eventualno nephodne radne snage.

 

„Proizvodnja V8 benzinskih agregata za JLR grupaciju, prethodno proizvedenih u Bridgendu, preseliće se u Centar za proizvodnju motora, a detalji će biti potvrđeni naknadno“ stoji u izjavi za medije JLR grupacije.

 

 

Trenutno, fabrika Brigend navodno posjeduje mogućnost brže proizvodnje AJ V8 jedinica i ovo povećanje produkcije služiće kao „prelazno rješenje“ dok traje preseljenje u Wolverhampton kako bi se obezbijedio neophodno lagerovanje gotovih pogonskih agregata za sklapanje vozila. Sa druge strane, sklopovi jedinica Ford Sigma i Dragon je obustavljena kako bi se omogućio ovakav potez. U izvještaju se navodi kako bi se pogonska jedinica AJ V8 trebala nastaviti proizvoditi u narednih tri do pet godina. Nakon toga JLR bi trebao usvojiti BMW-ov V8 agregat, što predstavlja dio novog dogovora.

 

 

Ako se ovaj dogovor ispoštuje, ostaje da se vidi da li će naredni Defender V8 pokretati AJ ili BMW-ova pogonska jedinica...

Datum objave: 31/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook