Naslovna > Vijesti > Japanci ostaju u Rusiji

Autoindustrija

Japanci ostaju u Rusiji

Predstavnici Toyote, Mazde I Mitsubishija Izjavili su da pad kursa rublje u Rusiji neće odmah uticati na njihovo poslovanje u Rusiji, dok evropski i američki proizvođači obustavljaju prodaju ...

"Proizvodnja Toyote u inostranstvu duboko je ukorijenjena u lokalno tlo, zasnovana je na lokalnoj infrastrukturi i mi obično ne mijenjamo brzo naše obime proizvodnje i cijene zbog kolebanja deviznih kurseva. Ne donosimo odluke na osnovu kurseva, nego prema potrebama tržišta. Toyota ima godišnji plan i nećemo ga odmah mijenjati zbog kratkotrajne deprecijacije rublje" izjavio je Naoki Suminu PR ove korporacije.

 

Predstavnik Mitsubishija takođe je rekao da u obimu proizvodnje i cijenama te firme u Rusiji nema posebnih promjena zbog nestabilnosti kursa rublje. Iz Mazde su rekli "Naše poslovanje u Rusiji u osnovi se obavlja u rubljama, a uticaj pada vrijednosti valute u tom slučaju će biti zanemarljiva. Ipak, mi ćemo na adekvatan način reagovati na dalji razvoj situacije, prateći tendencije tržišta i promjene kurseva." dodali su čelnici ove automobilske korporacije. Dok su u sjedištu Nissana odbili da komentarišu situaciju u Rusiji, objasnivši da detaljne informacije o toj temi imaju u regionalnim poslovnim jedinicima. Međutim, 17. decembra je objavljeno da Nissan u Rusiji povećava cijene niza svojih modela.

 

Evropske i američke kompanije su na pad rublje reagovale brže, dok su njemaci u svom koncernu BMW su rekli da će dio proizvodnje namijenjene Rusiji preusmjeriti na druga perspektivnija tržišta. Za to vrijeme u kompaniji će prilagoditi cijene, kako bi izbjegli efekt izazvan slabljenjem rublje.

 

Datum objave: 23/12/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook