Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > Japanski crossover dobio snažniju verziju i veći displej

Toyota Yaris Cross

Japanski crossover dobio snažniju verziju i veći displej

Online rezervacije za unaprijeđeni Yaris Cross biće dostupne kasnije ovog mjeseca za određena evropska tržišta, a tada će biti objavljene i cijene. Među konkurentima se nalaze Peugeot 2008, Ford Puma, Volkswagen T-Cross, Renault Captur, Škoda Kamiq i drugi...

Toyota je najavila seriju poboljšanja za Yaris Cross u Evropi nakon redizajna koji je doživio i povezani supermini Yaris. Ovaj subkompaktni crossover sada je dostupan s jačim hibridnim pogonom, uključujući više tehnoloških unaprijeđenja u unutrašnjosti, poboljšanu zvučnu izolaciju i nadograđenu sigurnosnu opremu. Nova pogonska opcija, Hybrid 130, donosi kombinaciju 1,5-litarskog motora i snažnijeg elektromotora, pružajući ukupno 130 KS i 185 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje od 0 do 100 km/h sada iznosi 10,7 sekundi, što je poboljšanje od 0,4 sekunde. Yaris Cross zadržava vodeću poziciju kada je u pitanju emisija CO2, s prosekom između 103 i 122 g/km. Slabija opcija, Hybrid 115, razvija 114 KS i 141 Nm obrtnog momenta, a Toyota naglašava da je samopuneća hibridna tehnologija ključni faktor koji utiče na odluke kupaca Yarisa Cross, zbog čega kompanija ne nudi verzije B-SUV modela samo s SUS motorima u Evropi.

 

 

 


Osvježeni model zadržao je izgled prethodnika, uz dodatak atraktivne Juniper plave boje karoserije. Najviši nivo opreme, Premiere Edition, ističe se ekskluzivnom Urban Khaki bojom, zajedno s odgovarajućim detaljima u unutrašnjosti. Automobil je obogaćen novim setom laganih felgi od 18 inča. Premiere Edition i GR Sport modeli koriste poboljšani hibridni pogon, pri čemu GR Sport nudi sportska podešavanja šasije zahvaljujući Gazoo Racingu. Unutrašnjost automobila nudi bogatiju tehnološku opremu koja se takmiči s najboljima u klasi. Ovisno o nivou opreme, vozač može birati između 7-inčnog i 12,3-inčnog digitalnog instrument panela, upotpunjenog 9-inčnim ili 10,4-inčnim infotainment ekranom osjetljivim na dodir. Toyota Smart Connect multimedijalni sistem doživio je niz poboljšanja, uključujući podršku za over-the-air nadogradnje, kao i bežičnu Android Auto i Apple CarPlay povezivost.

 


Nakon hatchbacka Yaris, Yaris Cross takođe uključuje Smart Digital Key funkciju s dodatnim mogućnostima daljinske kontrole. Svi nivoi opreme dolaze s novim dezenima presvlaka i mekšim donjim dijelom instrument table. Toyota-jevi inženjeri su posvetili pažnju smanjenju buke i vibracija kako bi Yaris Cross pružio još veću udobnost. Uvedeni su dinamički prigušivač na nosaču motora s leve strane, rezonator na usisnom crijevu, troslojna izolacija iza armaturne ploče, kao i dodatni sloj filca na prigušivaču gornjeg poklopca. Takođe, deblje vetrobransko staklo i bočni prozori dodatno smanjuju neželjene zvukove i vibracije.

Datum objave: 23/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook