Naslovna > Vijesti > Jasan pogled prema naprijed

Volvo Car Torslanda slavi 50 godina postojanja

Jasan pogled prema naprijed

Istorija pogona Torslanda počela je 1957. godine. Potražnja za automobilima rasla je uporedo sa rastom životnog standarda...

U trenutku kada slavi 50 godina postojanja, Volvo proizvodni pogon Torslanda prolazi kroz najveći proces obnove u svojoj istoriji.

 

Proslava 50 godina rada pogona Torslanda, krunisana je inauguracijom nove karosernice, koja je dio opsežne investicije u novu SPA arhitekturu, a koja će biti osnova fleksibilnog razvoja i proizvodnje nadolazećih Volvo modela.

 

Volvo investicije u SPA platformu od 2011. do 2015. godine će prevazići iznos od 70 milijardi švedskih kruna. Pola od tih investicija odnosi se na Švedsku, sa naglaskom na ekspanziju i unaprijeđenje proizvodnih pogona. Ove investicije predstavljaju važnu šansu za uspješnu budućnost pogona Torslanda.

 

„Govorimo o projektu gigantskih razmjera, koji je vrijednošću na nivou izgradnje Oresund mosta koji spaja Švedsku i Dansku. Velika čast za pogon Torslanda je početak proizvodnje potpuno novog Volva XC90.“ - izjavio je Lars Wrebo, stariji potpredsjednik odjela za proizvodnju.

 

Istorija pogona Torslanda počela je 1957. godine. Potražnja za automobilima rasla je uporedo sa rastom životnog standarda. Stara tvornica u Lundbyju nije se mogla više širiti, pa je dvije godine kasnije, odnosno u martu 1959. godine, Volvo kupio četiri miliona kvadratnih metara zemlje u Sörredsdalenu, na ostrvu Hisingen, sedam kilometara zapadno od stare fabrike. To je bio najveći kupljeni komad zemlje u istoriji Švedske, a 4. novembra 1959. godine počela je gradnja pogona koji će vremenom postati Volvo Car Torslanda.

 

Nova tvornica inaugurirana je 24. aprila 1964. godine i bila je ogromna za tadašnja poimanja sa čak 180.000 kvadratnih metara prostora. Tvornica je sa tri jedinice u dužinu mjerila preko jednog kilometara, a samo ograda oko tvornice je bila dugačka čitavih 4,2 kilometra.

 

Postavljen je proizvodni plan od 110.000 automobila godišnje u jednoj smjeni, 150.000 automobila u dvije smjene i do 200.000 automobila godišnje u punom kapacitetu. Tvornica je bila sposobna u jednom trenutku u različitim fazama proizvodnje imati čak 1.600 karoserija.

 

Ukupna investicija iznosila je 240 miliona kruna, a projekat je uspješno završen prvenstveno zahvaljujući uskoj saradnji sa vladajućim strukturama. Status Volva kao važnog izvoznika i kompanije od velikog značaja za regionalni i nacionalni razvoj, značio je da je nova tvornica od iznimne važnosti za čitavu naciju.

 

Tvornica se sastojala od tri jedinice; TA, TB i TC, koje su bile zadužene za različite faze proizvodnje. Danas su TA pogon za spajanje karoserije i TB pogon za bojenje većinom automatizirani, dok se finalno sklapanje i podešavanje u pogonu TC i dalje većinom vrši ručno.

 

Volvo Car Torslanda je dugi niz godina bila najveći poslodavac u Švedskoj sa 11.000 zaposlenika. Zbog postupne automatizacije proizvodnog procesa, danas je tvornici potrebno tek 3.000 ljudi. Zahvaljujući etabliranom Lean pristupu i modernoj tehnologiji, proizvodni proces se u potpunosti reguliše ulaznim narudžbama. Zbog optimiziranog logističkog sistema, tvornica proizvodi samo one automobila koje su kupci već naručili i po tačnoj specifikaciji.

 

SPA je fleksibilna i podesiva automobilska struktura, na koju će biti postavljeni gotovo svi budući Volvo modeli. To omogućava gradnju različitih automobila na standardiziranim modulima i podesivim komponentama. Cilj je da oko 40 posto svih budućih Volvo automobila neovisno o dimenzijama bude identično. S druge strane, SPA čini Volvo grupu nezavisnom i predstavlja konačan prekid veze sa prethodnim vlasnicima.

 

 

 

Nekoliko bitnih prekretnica za Volvo Car Torslanda

 

1964

Torslanda pogon inaugurirao kralj Gustav VI Adolf

1973

Početak korištenja robota u procesu tačkastog varenja

1976

Tri miliona proizvedenih automobila

1988

Započeta gradnja nove ekološki prihvatljive farbare, koja je sa radom počela 1992. godine

1995

Torslanda izabrana za treću najbolju automobilsku tvornicu u Evropi sa ISO 9002 certifikatom

1998

Torslanda dobila ekološki ISO 14001 certifikat

2001

Značajne investicije i širenje kapaciteta u cilju proizvodnje aktuelnog modela XC90.

2005

Novi proizvodni rekord - 184.293 automobila u jednoj godini

2008

Proizveden 6-milioniti automobil

2012

Početak gradnje nove TA3 karosernice

2014

U 50 godina postojanja tvornice proizvedeno ukupno 6.834.729 automobila

2014

24. aprila, otvaranje nove karosernice u sklopu proslave 50.-tog rođendana tvornice.

 

Datum objave: 24/04/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook