Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Jasan uvid u budućnost njemačkog brenda

Opel Experimental

Jasan uvid u budućnost njemačkog brenda

Naglasak na jasnom prikazivanju buduće vizije brenda reflektuje Opel Experimentalovu predanost, slijedeći bogatu i uspješnu tradiciju konceptnih automobila "Made in Rüsselsheim". Ova tradicija ima svoje korijene još od 1965. godine kada je Opel postao pionir kao prvi evropski brend koji je predstavio studiju dizajna u obliku ikoničnog modela Experimental GT...

Opel stavlja u fokus svoju budućnost s impresivnim novim konceptom - Opel Experimental. Ovaj izvanredan koncept jasno oslikava smjer u kojem će se Opel kao brand razvijati u nadolazećim godinama, kombinujući moderan spoljašnji dizajn s inovativnim tehnologijama. Istaknuto u Opel Experimentalu je izvanredna aerodinamična efikasnost, što naglašava predanost brenda prema optimalnim performansama. Unutrašnjost koncepta je prostrana i dobro osvijetljena, obogaćena udobnim laganim sjedištima. Takođe, u vozilu je integrisan najnoviji head-up displej koji pruža napredno iskustvo vožnje. Ovaj električni crossover će svoju svjetsku premijeru slaviti na prestižnom sajmu IAA Mobility u Minhenu (od 5. do 10.09.2023.). S ovim događajem, Opel ima namjeru privući pažnju i predstaviti svoju viziju održive individualne mobilnosti široj publici, stvarajući tako inovativan korak prema budućnosti.

 

 

 

 

„Opel Experimental daje nam uvid u nadolazeće modele i tehnologije, u budući dizajn, pa čak i u novu eru i budućnost brenda. Zapanjujući novi konceptni automobil predstavlja vodilju i još jednom pokazuje Opelov predvodnički duh”, izjavio je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl. „Naš novi Opel Experimental pruža ekstremniju interpretaciju naše filozofije odvažnog i besprijekornog dizajna. Oblikuje našu viziju budućnosti. Mnogi elementi njegovog dizajna i načina razmišljanja koji ga je oblikovao bit će vidljivi u budućim modelima. Dizajn spoljašnjosti donosi optimizovane aerodinamične performanse u kombinaciji sa zapanjujućom siluetom, dok unutrašnjost nudi sveobuhvatno i emocionalno korisničko iskustvo”, dodao je Mark Adams, potpredsjednik za dizajn.

 

 

Temelj efikasnosti ovog električnog crossovera leži u vrhunskoj Stellantis BEV platformi, dok ga pokreće električni pogon na sva četiri točka. Svoj dramatičan izgled Opel Experimental postiže kroz zaoštren profil koji se odlikuje čistim površinama i izražajnim linijama. Tradicionalni bočni retrovizori su zamijenjeni potpuno integriranim kamerama smještenim na C-stupovima s vidljivost od 180 stepeni. Izbočenja na lukovima točkova dodatno naglašavaju samouvjeren stav vozila. Na prednjem dijelu vozila ističe se nova, osvijetljena Opelova munja postavljena u centar prepoznatljivog Opel Kompasa, koji je ključni element Opelovog dizajnerskog pristupa. Okružena je produženim karakterističnim svjetlosnim elementima koji se protežu horizontalno, a isti dramatičan efekt ponavlja se i na zadnjem dijelu vozila. Tu se ističu prepoznatljiva svjetla za kočenje koja koriste naprednu tehnologiju osvjetljenja i sofisticirano staklo, a umjesto logotipa s munjom, središnji element zadnjeg dijela čini odvažan natpis "Opel". Inovativnost se takođe ogleda u 4D Opel Vizoru smještenom oko prednjeg kompasa. Ova nova generacija naprednih tehnologija praćenja ceste i prometa uključuje senzore, lidar, radar i kamere, pružajući potpuno novo iskustvo vožnje.

 

 

Fokus na obogaćivanju iskustva nastavlja se unutar vozila kroz pristup nazvan PureExperience. Vozači mogu prilagoditi informacije prema svojim potrebama putem tankog Tech Bridge-a, koji je nova interpretacija Pure Panel ekrana prisutnih u trenutnim Opelovim modelima. Umjesto konvencionalnih zaslona, informacije ili zabavni sadržaj prikazuju se putem tehnologije proširene projekcije, podržane vještačkom inteligencijom i glasovnim upravljanjem. Dodatno, postoji plutajući, prozirni Pure Pad smješten ispred prednjeg naslona za ruke. Ovaj pad može se konfigurisati prema ličnim preferencijama vozača, pružajući brz pristup najčešće korištenim kontrolama. Opel Experimental ne samo da objedinjuje ključne karakteristike Opelovog brenda poput detoxa, Modernog Njemačkog stila i zelenih inovacija, već ide korak dalje izražavajući emocionalni pristup marke prema održivoj mobilnosti. Unutrašnji materijali koji reaguju na elektrokromatske promjene stvaraju ambijentalno osvjetljenje, stvarajući savršeno ugodno okruženje za putnike. Takođe, reaktivni materijali dodatno poboljšavaju funkcionalnost enterijera. Na primjer, kada drugo vozilo ulazi u mrtvi ugao, odgovarajuće upozorenje prikazuje se na oblogama vrata i na head-up displeju, pružajući dodatnu sigurnost putnicima i drugim učesnicima u saobraćaju.
 

Datum objave: 17/08/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook