Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Javnosti poznati spisakovi polufinalista

Automobil Godine

Javnosti poznati spisakovi polufinalista

Sjevenroamerička organizacija (NACTOY), za godišnju nagradu najboljeg automobila, kamioneta i pomoćnog vozila, predstavila je spiskove modela koji su uspjeli da dođu do polufinala...

Službeno predstavljanje održano je na ovogodišnjem sajmu automobila Motor Bella, šestodnevnom festivalu koji se održava u Mičigenu, a koji ove sezone mijenja tradicionalni Detroit Auto Show. Nešto ranije ova organizacija objavila je širi spisak kandidata, sa 38 modela, koji su konkurisali za ovu prestižnu nagradu. Sada organizacija NACTOY imenuje 23 polufinalista, među kojima je osam automobila, šest kamioneta i devet pomoćnih vozila koji će nastaviti borbu za izbor automobila, kamioneta i pomoćnog vozila godine za 2022. sezonu.

 

 

 

 

 


Svi automobili sa spiska su potpuno novi, ili nedavno ažurirani, i ove godine se prodaju ili će se prodavati u autosalonima širom Sjeverne Amerike. Takođe važno je napomenuti da u procesu izbora i eliminacije kandidata, učestvuje 50 članova žirija, koji su predstavnici najvećih elektronskih, pisanih, tv i radio medija iz svijeta automobilizma iz cijele SAD i Kanade.  Članovi žirija će glasati tri puta u toku godine, kako bi spisak kandidata sveli na polufinaliste, finaliste i pobjednike. Nakon spiska polufinalista, sljedeći koraci će biti novo „rezanje“ kandidata i objavljivanje spiska velikih finalista. Prvo će od 18. do 21. oktobra, prilikom redovne godišnje komparativne akcije, žiri odlučivati o izboru finalista iza zatvorenih vrata, gdje će u borbi preostati po tri kandidata unutar svake kategorije. Nakon toga rezultati ocjenjivanja će biti zvanično objavljeni na salonu automobila u Los Angelesu 17. novembra, dok će na kraju pobjednici biti objavljeni u januaru 2022. godine, u gradu koji je simbolični centar Auto industrije ovog kontinenta, Detroitu. Konačnu listu polufinalista čine: U kategoriji Automobil godine: Audi A3, Cadillac CT5-V Blackwing, Genesis G70, Honda Civic, Lucid Air, Mercedes-Benz EQS, Mercedes-Benz S-Class, Volkswagen Golf Mk, VIII (Golf R/Golf GTI). U kategoriji kamionet godine:  Ford Maverick, GMC Hummer EV, Hyundai Santa Cruz, Nissan Frontier, Rivian R1T, Toyota Tundra. U kategoriji pomoćno vozilo godine:  Ford Bronco, Genesis GV70, Hyundai Ioniq 5, Hyundai Tucson (HEV/ICE/PHEV),Jeep Grand Cherokee (ICE, PHEV, L), Jeep Wagoneer/Grand Wagoneer, Kia Carnival, Nissan Pathfinder, VW ID.4.

Datum objave: 22/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook