Naslovna > Vijesti > Josh Sheehan je novi šampion

Red Bull X-Fighters

Josh Sheehan je novi šampion

Nakon spektakularne pobjede u Pretoriji, Josh Sheehan je postao novi šampion, a uz to uspio je da pobjedi na jubilarnom 50.takmičenju

U svojoj četrnaestogodišnjoj historiji, Red Bull X-Fightersni nisu nikada bili u Južnoj Africi, sve do sada. 50. jubilarno takmičenje održano je ispred Union Building građevine u Pretoriji.

 

Nevjerovatno pozitivna vibra i afričko tlo, kao da su motivirali takmičare koji nisu razočarali. Levi Sherwood je u Africi tražio pobjedu i dobar rezultat kako bi došao do druge šampionske titule, no sve je to palo u vodu nakon kvalifikacija u kojima je Sherwood pao, pa čak povrijedio i članak. Ipak došao je u prvu rundu kako bi vozio i pokušao, no ubrzo je eliminisan, jer povrijeđen nije mogao dati sve od sebe.- Razočarao sam se u kvalifikacijama. Bilo je prilično teško. No, ono što sam uradio jeste da sam učestvovao u takmičenju i bio dio ovog jubilarnog 50. natjecanja. – rekao je Sherwood.

 

Tomas Pages je u takmičenje ušao pun energije izvodeći svoje najbolje trikove, no i on nije imao sreće, pa je pao izvodeći svoj „Flare Cunami“. Tako je i Pages takmičenje završio u ranoj fazi.  U prvom polufinalu odličan nastup u imao je Remi Bizua iz Francuske, izvodeći trikove perfektno, te je tako stavio ogroman pritisak na svog konkurenta Dany Torresa. Dany ništa nije prepuštao slučaju i protiv Francuza je odvezao školski, što ga je odvelo u finale, a uz to je u Pretoriji proslavio rekord od 44. učešća na ovom takmičenju.  U drugom  polufinalu Adam Jones je zapalio publiku izvodeći svoj poznati „Clif Hanger“ trik , a nakon njega i nevjerovatni „Riga Mortis“. Nakon toga Jones je morao sačekati na nastup Josh Sheehana, koji je svoj samouvjereni nastup započeo sa „Flare Indy“ trickom. Potom je uslijedio sjajni „Double backflip“, a da bi se osigurao prolaz u finale protiv Torresa, Sheehan je izveo još nekoliko trikova koji su publiku ostavljali bez daha.Finalni dvoboj započeo je izvedbom Dany Torresa, koji ništa nije želio prepustiti slučaju. Uostalom Torres je to do sada radio mnogo puta i mogla se osjetiti njegova samouvjerenost.  Sada je sve bilo na Sheehanu, od kojeg se očekivalo da ponovi izvedbu iz prethodne runde, no umjesto toga svoj nastup je započeo greškom: nekarakterističnim dugim skokom. U nastavku je morao izvući maksimum pa je izveo „Flare Indy“, potom „TreeSixty UpNeck“ i za kraj „Double backflip“ što je u tom trenutku bilo dovljno da otkloni svaku sumnju o pobjedniku.  Josh Sheehan je postao pobjednik prvog takmičenja na tlu Južne Afrike, na zatvaranju sezone, uz to bilo je to jubilarno 50. takmičenje u 14-godišnjoj historiji.
- Tako sam sretan. Snovi su postali stvarnost. Ovdje sam godinama i dok sam bio mlađi nisam mogao vjerovati da ću postići nešto ovako. Stoga sam sada počastvovan i privilegovan što sam ovdje. –rekao je novi šampion.
Uz osvojeno takmičenje u Pretoriji, Sheehan je također osvojio i naslov ovogodišnjeg prvaka sa 360 poena u ukupnom poretku, a iza njega su ostali Sherwood sa 270, Torres sa 265 i Page sa 230 bodova. Tako će Sheehan u narednu sezonu ući kao čovjek kojeg će svi željeti dostići, ali to je neka nova priča.

Datum objave: 25/08/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook