Naslovna > Auto moto sport > Kacige vozača Formule 1 pričaju sjajne priče

Više od zaštite

Kacige vozača Formule 1 pričaju sjajne priče

Vestappenove kacige iz proteklog perioda više su od zaštitne opreme, one predstavljaju uvid u njegovu prošlost, njegovu inspiraciju i razvoj kao vozača. To je ono što on želi poručiti svojim fanovima i široj zajednici...

Od istorijskih kaciga napravljenih od tkanine pa sve do modernih karbonskih remek-djela, F1 kacige su prošle kroz neprestanu evoluciju. Iako je njihova primarna svrha bila da obezbijede sigurnost vozača, tokom vremena su postale prava umjetnička platna za kreativno izražavanje. Nakon što je osvojio svoju treću uzastopnu titulu svjetskog prvaka Formule 1, holandski vozač Oracle Red Bull Racing-a, Max Verstappen, je predstavio svoju novu kacigu prije trke u Kataru koja se održala 9. oktobra. U "Sprint" trci u Kataru, koja je vožena 7. oktobra, Max je osvojio drugo mjesto i time obezbijedio svoju treću uzastopnu F1 šampionsku titulu, čak šest trka prije kraja sezone. Kao počast ovom postignuću, predstavio je komemorativni dizajn svoje kacige. Ova kaciga ima tamno plavu osnovu koja je ukrašena upečatljivim zlatnim elementima. Na zadnjem dijelu kacige nalazi se "V" logo u zlatnoj boji, koji je naslijedio od svog oca Josa Verstappena, zajedno sa njegovim "JV" logom. Iznad ovog loga nalaze se tri zvjezdice koje simbolizuju Maxove tri osvojene šampionske titule, dok ispod piše "Šampion Sveta 2023". Lav koji riče je prikazan u zlatnoj boji i krasi vrh kacige, dok zlatni obrub "V" linije na prednjoj strani dopunjuje ovaj sjajan dizajn vrijedan šampionskog naslova.

 

 

 


Od ranih dana kada su vozači Formule 1 nosili jednostavne kožne kape i naočale, kacige su do danas prošle kroz značajnu transformaciju. Počevši sa kacigama od pamuka i smole prije šezdesetih godina prošlog vijeka, evolucija ih je dovela do sigurnijih verzija od fiberglasa do kraja tog perioda. Međutim, 1968. godine je označila revoluciju u svijetu kaciga sa pojavom Bell Star kacige, koja je bila prva dizajnirana da pokriva cijelo lice i sadrži integrisanu vizir i vodootpornu Nomex postavu. Ova inovacija je otvorila vrata upotrebi karbonskih materijala koji dominiraju današnjim tržištem. Do devedesetih godina, kacige su postale mnogo više od obične sigurnosne opreme. Postale su lična platna koja su omogućila vozačima da izraze svoj jedinstveni identitet na stazi putem različitih dizajna, boja i simbola. Često su F1 kacige odražavale nasljeđe vozača, objedinjujući nacionalni ponos i lični identitet. Kacige vozača Oracle Red Bull Racing tima, kao što je slučaj sa Sergijom Perezom, često odaju počast njihovim korijenima. Na primjer, za svoju 250. trku u Singapuru ove godine, Checo je nosio kacigu sa svjetlucavim metalik nijansama meksičke zastave, istovremeno ističući natpis "250 GP". Pored nacionalnih boja, dizajn Perezove kacige za Veliku nagradu Meksika 2022. godine sadržavao je šećernu lobanju inspirisanu Danom mrtvih, kao i uzorke koji se oslanjaju na drevnu astečku umjetnost.

 


Vozač tima AlphaTauri, Yuki Tsunoda, s ponosom odaje počast svom japanskom poreklu putem detalja na svojoj kacigi. Elementi kao što su nacionalna zastava, listovi japanskog javora, emblem Tachibane i bog vetrova Shinatsuhiko, redovno se pojavljuju na njegovom dizajnu kacige. Yuki je jednom prilikom objasnio da Shinatsuhiko čini dio dizajna zbog njegove simbolike u vezi s aerodinamikom i downforceom u trkama. Njegova kaciga za Veliku nagradu Japana 2022. godine je bila posebno upečatljiva, sa motivom trešnjinog cvijeta i riba koje okružuju njegov broj 22, smješten nasuprot izlazećem Suncu. Kada govorimo o Danielu Ricciardu, jednom od najuspješnijih australijskih vozača u Formuli 1, njegova kaciga sadrži lik jazavca, životinje koja simbolizuje neustrašivost i upornost, odražavajući njegovu sopstvenu odlučnost na stazi. Tokom godina, Ricciardo je "igrao" sa dizajnom svoje kacige, uključujući jazavca s brkovima, sa cigaretom i slično. Za svoju oproštajnu trku u timu Red Bull Racing 2018. godine, pripremio je dizajn na kojem jazavac nosi kačket tima i drži konzervu energetskog napitka Red Bull, uz natpis "cheers" (nazdravlje). Kada se vratio trkama u bolidu AlphaTauri ove godine, na njegovoj kacigi je bila poruka "I'm back" (vratio sam se).

 


Trostruki svjetski F1 šampion Max Verstappen je na svoj jedinstven način odlučio da se okrene retro stilu kaciga. Pred Veliku nagradu Holandije koja se održala u Zandvoortu u septembru 2022. godine, Verstappen je predstavio dizajn svoje kacige kao počast svom ocu Josu, koji je takođe bio vozač Formule 1 od 1994. do 2003. godine. Ovaj omaž je jasno vidljiv u izboru boja i njihovom rasporedu. Kaciga ima bijelu osnovu s jarko crvenom kupolom, dok se dvije crvene pruge spajaju napred kako bi oblikovale obrnutu slovo "V". Tamno plavi detalji dopunjuju dizajn kacige, odražavajući boje holandske zastave, dok se na poleđini kacige pojavljuje isti "JV" logo u crvenoj i plavoj boji. Lični pečat Maxa Verstappena je jasno vidljiv na crvenoj kupoli, gdje bele linije formiraju konture njegovog prepoznatljivog lava koji riče, čime se ističe njegovo posebno nizozemsko porijeklo.

Datum objave: 23/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook