Naslovna > Tehnika > Kia razmišlja o odustajanju od hibrida sa dizel motorom

Kia

Kia razmišlja o odustajanju od hibrida sa dizel motorom

Kijini planovi o razvijanju hibridnih vozila sa dizel motorom došli su u pitanje zbog Diselgatea jer je popularnost dizelaša na nekim tržištima ravna nuli...

Iako je projekt još uvijek službeno živ Albert Biermann. šef razvojnog tima, je priznao da je razvoj hibridnih modela sa dizel motorima postao preskup. Cijenu su drastično povećali novi znatno stroži propisi o emisiji štetnih plinova. Uostalom, stručnjaci predviđaju da će udjel dizelaša na tržištu do 2025 drastično opasti. Neki tvrde da će biti manji od 5%.
Kako rekosmo projekt je još na snazi ali troškovi elektromotora i baterija sami po sebi su dosta visoki. Kada se na njih dodaju troškovi razvoja ''čistog'' dizelaša sve pomalo gubi smisao.
Biermann je istakao da u slučaju ukidanja projekta, što je sasvim izvjesno, dosada utrošena sredstva neće biti bačena u vjetar. Hibridni sklop baterije - elektromotor bit će prilagođen za rad sa benzinskim motorom što u principu ne bi trebalo predstavljati veliki problem.

 


Inače, ideja za hibrid sa dizel motorm predstavljena je 2014. godine tokom održavanja Paris Motor Showa na modelu Optima T-Hybrid. Koncept je imao 1.7 CRDi motor uparen sa elektromotorom. Sve je dosta slično kao na modelu Audi Q7 što je do izbijanja Diselgatea  trebalo biti  dobra referenca.
Prema prvim procjenama Kijinih inženjera hibridi u odnosu na klasične modele sa SUS motorima trebale biti štedljivije za 15 do 20%...

 

Datum objave: 23/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook