Naslovna > Vijesti > Kina i dalje raste

Tržište

Kina i dalje raste

Svoj ogromni potencijal kinesko tržište pokazuje posljednjih godina, no intezivan rast se nastavlja i evidentno je da Kina može preuzeti drugu poziciju od Njemačke kada je u pitanju prodaja luksuznih vozila

Kina je najveće svjetsko tržište automobila, ali kada je u pitanju prodaja luksuznih vozila, tu su na trećem mjestu iza SAD-a i Njemačke. No kako stvari stoje to bi se veoma lako moglo promjeniti uskoro, čak na kraju ove godine.  Ekonomski analitačari i istraživači Bloomberga došli su do zaključka da bi se u Kini do kraja ove godine moglo prodati 939 000 luksuznih vozila, a u Njemačkoj ta prodaja bi dostigla brojku od 914 000. 

 

U poređenju sa prethodnom godinom prodaja luksuznih vozla u Kini je porasla za  39 %, a taj rast se očekuje i u 2012. godinu u procentu od  16 % dok će Njemačka u tom periodu zabilježiti rast od 4 %.  Audi je trenutno lider po broju isporuka luksuznih vozila u Kini sa učešćem od 35 % ( 283 600 jedinica), slijedi BMW sa  200 699 prodatih vozila što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu 40 %, a na trećem mjestu je Mercedes Benz sa isporukom od 170 112 vozila što je povećanje u odnosu na 2010. godinu 31 %. Dakle vrlo je izvjesno da će naredna godina donijeti zamjenu pozicija Njemačke i Kine po broju prodatih luksuznih vozila, no sigurno je također da će na prvom mjestu u narednoj godini ostati SAD sa planiranom prodajom od 1,65 miliona vozila. 

Datum objave: 23/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook