Naslovna > Vijesti > Kina proizvodi više od Europe

Ove godine

Kina proizvodi više od Europe

Zanimljiva predviđanja kažu da će Kina u svojim postrojenjima ove godine prvi put u istoriji, proizvesti više automobila od Europe

Financial Times je objavio istraživanje prestižnih konsultantskih kuća u kojem se govori o tome da će Kina u ovoj godini proizvesti više vozila nego Europa. Naime, na osnovu tog istraživanja u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu u 2013. godini proizvest će se 19,6 miliona putničkih i lakih komercijalnih vozila.  

 

Ista prognoza kaže da će sve tvornice u Europi u ovoj godini napraviti ukupno 18,3 miliona vozila.  O kakvim podacima se radi najbolje ilustruje činjenica da je prethodne godine u Europi proizvedeno  18,9 miliona jedinica, a u Kini 17,8 miliona. Dakle Kina bi ove godine trebala zabilježiti ogroman rast, a Europa pad u proizvodnji. Statistike su porazne za Stari kontinent ako se uzme u obzir podatak da je u ovom istraživanju u europski prosjek uračunato tursko i rusko tržište, koja su u ogromnoj ekspanziji.  Sa druge strane, treba znati da se u Kini proizvodi veliki broj automobila europskih proizvođača kao što su VW, BMW, GM, Toyota isl. 

Datum objave: 05/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook