Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Konferencija u Glazgovu o klimatskim promjenama

COP26 samit

Konferencija u Glazgovu o klimatskim promjenama

Na nedavno održanom samitu u Glazgovu, na kojem su prisustvovali čelnici gotovo svih zemalja svijeta, dio dogovora predviđa prestanak proizvodnje automobila sa SUS pogonom do 2040. godine...

Glavni grad Škotske, bio je domaćin međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama i sprečavanju globalnog zagrijavanja, na kojem su prisustvovali predstavnici gotovo 200 dtžava širom svijeta. Cilj ovog sastanka je dogovor koji za cilj ima ograničavanje povećanja temperature do 2.7 stepeni, kako bi se izbjegle posljedice koje bi zagrijavanje jačeg intenziteta moglo donijeti. Sveobuhvatni plan predviđa regulisanje gotovo svih sfera privrednog života na planeti, a dio  konferencije traži i od proizvođača automobila, zemalja, pa čak i gradova da se založe da će postepeno ukidati proizvodnju i kretanje vozila sa SUS pogonom.

 

 

 

 

 

Međutim, kako sada stvari stoje, automobilska industrija ne pokazuje snažan odgovor na Deklaraciju iz Glasgowa o automobilima i kombijima s nultom emisijom jer je samo šest kompanija potpisalo ugovor, a to su BYD, Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz i Volvo. Ostale kompanije međutim nisu potpisale ovaj sporazum, iako neke od njih već sada mnogo ulažu u elektrifikaciju svojih model, ali ne želeći upotpunosti da napuste modele sa pogonskim gorivima. Takođe sporazum nije potpisan jer se njime traži od kompanija da ulažu skupe investicije u tehnologiju bez odgovarajućih obećanja vlade da će izgraditi infrastrukturu za punjenje električnih vozila, što je veoma rizičan i nesiguran potez u očima brendova. Isto tako Zemlje s velikom automobilskom industrijom poput Kine, Njemačke i Sjedinjenih Država nisu potpisale sporazum. Međutim, vrijedi napomenuti da postoje mjesta koja daju slična obećanja za smanjenje emisija koja nisu nužno dio ovog specifičnog sporazuma. Na primjer, Velika Britanija zabranjuje vozila na plin i dizel 2030. i hibride 2035. godine. Kanada gasi elektrane na sagorijevanje 2035. Kalifornija i New York takođe imaju ove planove za 2035. godinu.

Datum objave: 11/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook