Naslovna > Vijesti > Konkurencija Ferrariju i McLarenu?

Porsche Spyder 918

Konkurencija Ferrariju i McLarenu?

Sredinom ove sedmice bili smo u prilici da vidimo najnoviji prototip ovog sportskog modela, da saznamo koje su to njegove tehničke karakteristike, ali i da sebi postavimo pitanje da li ovaj automobil zaista može da nadmaši Mclaren P1 i Ferrari LaFerrari, kako je i najavljeno...

Sajmovi automobila koji se redovno održavaju, svakako su dobrodošli za sve one koji žele da predstave nove modele svojih automobila. Tako se u Parizu prošle godine u javnost prvi put pojavio koncept McLarena P1, koji je oduševio sve prisutne i odmah dobio epitet "zvijetde", dok je ista ta titula ovogodišnjeg Sajma automobila u Ženevi pripala Ferrarijevom  LaFerrari modelu, ali tada je takođe predstavljena i serijska verzija modela P1. Svi već znamo da su u pitanju su dva sportska superautomobila, čiji su proizvođači odlučili da po prvi put uvedu hibridnu tehnologiju u svoje modele.

 

U borbu sa ova dva vrhunska superautomobila, odlučio je nedavno da se uključi i njemački Porsche i to sa svojim "sportistom" 918. Iz Porschea smo tada imali priliku da čujemo kako smatraju da će njihov hibridni sportski automobil za sobom da ostavi P1 i LaFerrari, uprkos činjenici da je ipak nešto slabiji i teži od ova dva vrhunska konkurenta.

 

Njemci su, sudeći preme mišljenju javnosti, imali veoma dobru taktiku. Naime, porsche je malo po malo prilikom razvoja svog sportskog modela 918 izlazio povremeno u javnost sa nekim specifikacijama, detaljima i fotografijama ovog automobila koji još nije bio završen. Tada smo mogli da naslutimo o kakvom se automobilu zaista radi. Međutim, ove sedmice smo imali priliku da vidimo kako ustvari najnoviji prototip izgleda i koje su to njegove osnovne tehničke specifikacije, odnosno, šta je to ono što će da učini da stane rame uz rame sa LaFerrarijem i McLarenovim P1 modelom. 

 

Porsche 918 Spyder pokreće hibridni sklop, koji raspolaže sa 887 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Tu snagu mu omogućavaju 4,6 – litreni V8 benzinski motor sa 608 KS i 540 Nm obrtnog momenta, ali i dva elektormotora, po 156 KS svaki.  Sa takvim načinom vožnje, 918 Spyder može da za samo 7 sekundi ubrza do 100 km/h.  Kada se ovaj automobil nalazi u Sport Hybrid modu, onda njegov benzinski motor radi neprekidno, punom snagom, što mu i omogućava maksimalnu snagu u svakom trenutku. 

 

Slike enterijera ovog automobila takođe su našle svoj put do interneta, međutim, neke specifikacije ovog sportskog automobila ipak se još uvijek čuvaju u tajnosti, sve do septembra mjeseca, kada je i zakazana njegova zvanična premijera. Ljubitelji sportskih automobila, naročito ove njemačke marke, tada će doći na svoje, jer će imati prilku da vide o kakvom se automobilu zaista radi. 

 

Da li će ovaj automobil ipak moći da se suprotstavi LaFerrariju i McLarenu P1 na stazi, ostaje nam još nekoliko mjeseci da sačekamo na taj odgovor. Kao što smo već istakli, premijera verzije Porschea 918 Spyder planirana je za jesen, kada će ovaj sportski automobil da bude izložen u Frankfurtu.

Datum objave: 18/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook