Naslovna > Vijesti > Konstatan rast na kineskom tržištu

Volvo predviđa rekordnu prodaju 80.000 automobila u Kini u 2014. godini

Konstatan rast na kineskom tržištu

Premium segment kineskog automobilskog tržišta bi u ovoj godini trebao porasti za čitavih 20 posto. Volvo planira prevazići ovaj rast, te uzeti dio tržišnog učešća od najvećih konkurenata...

Kina je, kao najbrže rastuće automobilsko tržište na svijetu, na dobrom putu da umjesto Sjedinjenih Američkih Država postane najveće tržište Volva u 2014. godinu, uz očekivanu isporuku najmanje 80.000 automobila, što je osjetno više od 61.146 automobila, koliko je Volvo u Kini isporučio prošle 2013. godine.

 

Konstantan rast kineskog tržišta kao najvećeg Volvo tržišta, predstavlja važan korak naprijed u dugogodišnjem planu kompanije o prodaji 800.000 automobila godišnje i izlasku iz dugogodišnjeg prosjeka prodaje oko 400.000 vozila godišnje.

 

„Rastuća potražnja za prvoklasnom sigurnosti i ekološki prihvatljivim performansama, čini Volvo izuzetno atraktivnim za kineske kupce. Kao vodeća kompanija na polju razvoja pogonske tehnologije i ekološki nastrojenih solucija, Volvo je u odličnoj poziciji da ojača svoju premium reputaciju i dodatno ojača svoju poziciju u Kini.“ - izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik Volva.

 

Premium segment kineskog automobilskog tržišta bi u ovoj godini trebao porasti za čitavih 20 posto. Volvo planira prevazići ovaj rast, te uzeti dio tržišnog učešća od najvećih konkurenata. Optimističnim predviđanjima u prilog idu rezultati u prvom kvartalu, prema kojim je zabilježen rast od 25,4 posto u odnosu na prvi kvartal 2013. godine, odnosno isporuka 17.286 automobila.

 

Najprodavaniji model u Kini u prvom kvartalu 2014. godine bio je SUV model XC60, a slijedi ga S60 L, te kompaktni V40. Početak prodaje atraktivnog V40 Cross Country modela, kao i nastavak ekspanzije dilerske mreže, dodatno će podržati rast Volva u Kini.

 

Volvo S60L Petrol Plug-in Hybrid

Volvo je na sajmu automobila u Pekingu otkrio Volvo S60L PPHEV (Petrol Plug-in Hybrid Electric Vehicle - benzinski plug-in hibridni električni automobil), naglasivši tako svoju posvećenost donošenja elektrifikacijske tehnologije u Kinu. Genijalni spoj benzinskog, plug-in i električnog automobila vrhunskih performansi, vozaču nudi nesvakidašnju kombinaciju dinamičnog užitka u vožnji i naglašene ekonomičnosti.

 

Elektrifikacijska tehnologija konceptnog S60L PPHEV modela, identična je onoj u modelu Volvo V60 Plug-in Hybrid, prvom dizelskom plug-in hibridu na svijetu, koji je izuzetno tražen na evropskom tržištu.

 

„Stvaranje moćne ali i štedljive pogonske jedinice kroz kombinaciju 238 KS jakog turbobenzinskog motora iz nove porodice četverocilindarskih Drive-E motora i 68 KS jakog električnog motora, dokazuje da efikasni automobili mogu biti i razmjerno zabavni u vožnji. Ovo je naš tehnološki najnapredniji pogonski sklop svih vremena, koji nas dovodi bliže viziji o vožnji bez štetnih emisija.“ - tvrdi Håkan Samuelsson.

 

Produkcijska verzija modela S60L Petrol Plug-in Hybrid, sa izuzetno CO2 efikasnim 238 KS jakim Drive-E turbobenzinskim motorom i plug-in hibridnom tehnologijom, bit će predstavljena 2015. godine u Kini, a tu će se i proizvoditi u pogonu Chengdu, u kojem se već sklapa standardni Volvo S60L.

 

Proizvodnja u Daqingu

Volvo je potvrdio da će prvi automobil, koji će se proizvoditi u pogonu Daqing u sjeveroistočnoj Kini biti Volvo XC Classic, lokalno proizvedena varijanta aktuelnog Volva XC90, čija proizvodnja u švedskom pogonu Torslanda prestaje ovo ljeto. XC Classic će se prodavati isključivo u Kini.

Datum objave: 22/04/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook