Naslovna > Automobili > Hyundai > Ioniq > Korejci napadaju rekord Pikes Peaka

Hyundai Ioniqom 5 N

Korejci napadaju rekord Pikes Peaka

Trenutno ne postoji rekord za električni serijski SUV na najpoznatijoj brdskoj trci, stoga Hyundai planira da postavi prvi rekord, a ne da obori postojeći...

Hyundai se priprema za legendarni Pikes Peak International Hill Climb, koji se održava u junu, s modelom Ioniq 5 N, s namjerom da postavi rekord za električni SUV/crossover. Nedavno nagrađen titulom World Performance Car, Ioniq 5 N sada će se upustiti u izazov Pikes Peaka. Dva serijska modela će voziti Paul Dallenbach i Ron Zaras u nadi da će postaviti novi rekord, dok će Dani Sordo i Robin Shute biti za upravljačem dva modifikovana Ioniqa 5. Sva četiri automobila će se takmičiti u Exhibition klasi. Trenutno ne postoji rekord za električni serijski SUV/crossover na ovom poznatom brdskom takmičenju, tako da Hyundai ima namjeru da postavi prvi rekord, a ne da obori postojeći.

 

 

 


Na primjerima Ioniqa 5 N produkcijskih specifikacija izvršene su manje promjene. Oba vozila imaju Recaro Pro Racer SPA Hans sjedišta za vozače, Sabelt trkačke sigurnosne pojaseve u šest tačaka, dok su zadnja sjedišta uklonjena. Pored toga, ugrađeni su zaštitni kavezi i protivpožarni sistemi. Mehanički, oba vozila ostaju identična onima koji će završiti u rukama kupaca. Ioniq 5 N posjeduje bateriju kapaciteta 84 kWh, koja napaja prednji (226 KS) i zadnji motor (383 KS), ukupno isporučujući 650 KS sa aktivnom N Grin Boost funkcijom.

Datum objave: 10/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook