Naslovna > Vijesti > Krajem 2013. godine starta „Audi connect - bežično plaćanje“

Audi pilot projekat

Krajem 2013. godine starta „Audi connect - bežično plaćanje“

Automobili razmjenjuju bežično podatke sa rampom za parking...

Audi izgrađuje svoje Audi connect-usluge i time ubrzava umrežavanje između automobila, vozača i infrastrukture. Ovih dana u Ingolstadtu starta testna faza za „Audi connect-bežično plaćanje“. Time vozači mogu svoje takse za parkiranje plaćati iz udobnosti automobila.

 

U svakodnevnici su „male obaveze“ često tegobne- npr. plaćanje taksi za parkiranje: Stručnjake za razvoj je smetalo da vozači prvo izvlače kartu za parking, a kasnije moraju tražiti automat kase.

 

Nova komforna usluga“Audi connect- bežično plaćanje“ ovdje može biti od pomoći. U sljedećim mjesecima će se isprobati nova tehnika i dokazati prihvatljivost usluge u praksi. Učestvovat će 13.000 automobila. Cilj je, da se bežično plaćanje ubuduće integriše u auto  kao Audi connect-usluga  kao što je to danas korisna navigacija sa Google Earth i Google Street View.

 

U testnoj fazi objekti parkinga i auto komuniciraju  pomoću RFID-odašiljača(Radio Frequency Identification). Zato je na unutarnjoj strani prednje vjetrobranskog stakla smješten jedan radio predajnik. Uređaj za očitanje na rampi za parkiranje identificira ovaj uređaj i otvara rampu. Onaj ko testira parkiranje, mora se samo registrirati pomoću online-portala za uslugu sa brojem svog odašiljača.

 

Gradsko društvo za unapređenje privrede i zapošljavanja, IFG Ingolstadt, nudi ovu uslugu. Ono u gradu na Dunavu vodi brigu o devet parkirališta i podzemnih garaža sa sveukupno 6.200 mjesta za parkiranje kao i 21 ulaza i izlaza.

 

Probni učesnici dobit će od IFG-a mjesečni obračun za nastale parking takse. Sa ovlaštenjem za naplatu, on će se naplaćivati sa računa korisnika.

Datum objave: 23/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook