Naslovna > Auto moto sport > Krajem godine počinje Šampionat u Rallycrossu sa EV bolidima

Rally

Krajem godine počinje Šampionat u Rallycrossu sa EV bolidima

Službeno je objavljeno da će krajem oktobra ove godine početi EV Šampionat u Rallycrossu

Po uzoru na EV Formulu i relisti će uskoro krenuti istim putem. Šampionat će biti potpuno odvojen od standardnog koji se odvija pod pokroviteljstvom Red Bulla.
Za sada se zna da će svi bolidi biti pripremljeni u austrijskoj firmi STARD. Šampionat pod nazivom E/Racing zvanično počinje 31. oktobra u Las Vegasu. Sve skupa u prvoj će se sezoni voziti 5 trka. Među njima su i trke u Los Angelesu i New Yorku što uz već pomenuti Las Vegas garantuje veliki broj gledalaca bez kojih na kraju krajeva nema ni ozbiljnijih sponzora.
Električni bolidi proizvedeni u austrijskom STARD-u imat će snagu od 670 KS. Pogon će biti na sva četiri točka. Snaga će se raspoređivati preko posebnog električnog sklopa koji će u svakom trenutku na svaki točak slati idealnu vrijednost snage i obrtnog momenta.

 


Podatak o autonomiji poznat ali zna se da se kompletan set baterija može zamijeniti za 15 minuta. Isto važi i za sva aerodinamička pomagala.
Bolidi su zamišljeni tako da se bez nekakvih većih izdataka mogu transformisati iz Rallycross bolida u klasični Rally bolid ili onaj za vožnju po kružnim asfaltnim stazama.
Organizator tvrdi da uzbuđenja neće nedostajati...


 

Datum objave: 17/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook