Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Kraljica velikih prtljažnika

Novitet – Škoda Octavia Combi

Kraljica velikih prtljažnika

Nova Octavia Combi je sa 610 litara osnovne i 1.740 litara maksimalne zapremine, stala rame uz rame sa najboljim predstavnicima karavanske srednje klase...

Ako je do sada i bila nekrunisana kraljica prtljažnika, onda je sa svojom trećom generacijom Škoda Octavia Combi tu titulu u potpunosti i zaslužila. Sa osnovnom zapreminom od 610 litara, koja je za 20 litara veća u odnosu na limuzinu i maksimalnim kapacitetom od 1.740 litara, nova Octavia nadmašila je i neke od najboljih predstavnika iz srednje klase.

 

Tu prvenstveno mislimo na koncernovskog konkurenta Volkswagen Passata Variant, čiji prtljažnik u osnovnoj izvedbi ima kapacitet od 603 litre, a sa oborenim naslonima zadnjih sjedišta kapacitet od maksimalnih 1.731 litru. Koliko je impresivan ovaj rezultat najbolje govori podatak da 17,8 cm duži i osjetno raskošniji kućni model Škoda Superb Combi, nudi prtljažnik čija osnovna zapremina iznosi 633 litre, a maksimalna 1.865 litara.

 

Dakle, nema sumnje da treća generacija Octavie Combi ima sve preduslove da postane miljenica trgovačkih putnika, porodičnih ljudi, taksista, ali i svih ostalih vozača, kojima je potreban karavan sa raskošnim prtljažnikom. No, prtljažnik nije i jedini adut prvog Škodinog modela, koji dolazi na Volkswagenovoj MQB platformi. Sa novom generacijom ponuđena je harmonična i skladno dizajnirana karoserija, koja je po mnogima naočitija od limuzine. Ako u eksterijeru i u prtljažniku ima nekakvih razlika između ova dva modela, onda treba primjetiti da im je enterijer u potpunosti isti.

 

To znači da je kvalitet svih materijala približen visokim Volkswagenovim standardima, a u istom stilu su izvedeni i pojedini detalji serijske i dodatne opreme. Možda je i najvažnija stavka, iza koje stoji ime Volkswagena, paleta od šest savremenih, dinamičnih i ekonomičnih turboagregata. Ponuda turbobenzinaca počinje sa 1.2 TSI agregatom u verziji od 86 KS, a nastavlja se sa njegovom jačom izvedbom od 105 KS. Zlatna sredina u benzinskoj paleti je 1.4 TSI sa 140 KS, dok vrh ponude predstavlja 1.8 TSI sa 180 „konja“. Ljubitelji dizelaša moći će da biraju između dva motora 1.6 TDI sa 105 KS i 2.0 TDI sa 150 KS.

 

Tehnološka naprednost nove Octavie Combi ogleda se i u činjenici da je dostupna sa dva manuelna mjenjača (pet i šest brzina), te dva DSG automatika (šest i sedam brzina). Početak prodaje Octavie Combi na evropskom tržištu, zakazan je za drugo polugodište tekuće godine, a u bh. salonima bi se trebala pojaviti u zadnjem kvartalu 2013. godine.

Datum objave: 23/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook