Naslovna > Automobili > Chevrolet > Camaro > Kultni američki „muscle car“ odlazi u penziju

Chevrolet Camaro

Kultni američki „muscle car“ odlazi u penziju

Camaro napušta tržište "muscle" automobila zajedno s dugogodišnjim rivalom Dodge Challengerom, koji će se ponovno roditi kao potpuno električni "muscle" automobil s 885 KS. Ipak, Dodge bi mogao predstaviti i alternativu sa motorom s unutrašnjim sagorijevanjem za one koji nisu spremni preći na električne automobile...

Sa proizvodne linije u Chevroletovom postrojenju u Lansingu, Michigan, sišao je posljednji Camaro, potvrdio je ovaj proizvođač automobila. Proizvodnja je završena prije planiranog roka, odnosno u januaru 2024. godine. "Camaro je bio strastveni projekat koji je stvorio široku bazu obožavalaca širom svijeta, privlačeći ljude u prodajne salone Chevroleta već generacijama. Šesta generacija je posebno odisala sportskim duhom, elegancijom, samopouzdanjem na putu i dominacijom na stazi", izjavio je portparol Chevroleta. Kompanija je najavila završetak proizvodnje još u martu, a Camaro Collectors's Edition je "posljednji pozdrav" ovom modelu. Ovaj ograničeni model, čiji je broj primjeraka ograničen na 350, dolazi u Panther crnoj boji.

 

 

 

Chevrolet nije najavio direktnog nasljednika za Camaro, ali je naglašeno da ovo "nije kraj priče o Camaru". Ova izjava zvuči poznato, s obzirom na to da je proizvodnja Camara prekinuta 2002. godine, prije nego što se peta generacija pojavila 2010. godine. Odlazeća šesta generacija stigla je na tržište 2016. godine. S obzirom na razvoj elektrifikacije u automobilskoj industriji, ne bi bilo iznenađujuće ako se pojavi električni Camaro. Međutim, trenutno se ovo čuveno ime "odmara", a Corvette ostaje jedini Chevroletov model u ponudi visokih performansi.

Datum objave: 18/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook