Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Kupci na prvom mjestu

Aktuelno - Održavanje automobila u ARV Centru

Kupci na prvom mjestu

Kada motor na automobilu dotraje, većina vlasnika ima dilemu da li da ga reparira ili zamijeni, drugim, polovnim motorom...

Kupovina novog vozila sa sobom donosi i određene garantne pogodnosti za automobil, koje uglavnom vrijede samo u slučaju održavanja vozila u ovlaštenim servisnim centrima. Stoga veliki broj bosanskohercegovačkih vozača nakon isteka garancije na vozilo, servisnu uslugu traži van ovlaštenih centara kako bi dobili jeftinije dijelove i uslugu. Ovaka akcija sa sobom donosi veliki rizik, jer je na tržištu veliki broj nekvalitetnih zamjenskih dijelova sumnjivih proizvođača.

 

Stoga vam savjetujemo da ukoliko ne želite vozilo održavati u ovlaštenim servisima, obratite pažnju na uslugu i dijelove koje dobijate u drugim centrima. Na našem tržištu postoje servisni centri koji ne spadaju u kategoriju ovlaštenih, ali rade sa svjetski poznatim proizvođačima dijelova i u takvim centrima sasvim sigurno nećete imati problema sa održavanjem vozila. Primjer je banjalučko preduzeće ARV Centar koje u svom asortimanu dijelova nudi proizvode renomiranih svjetskih brandova.

 

Mi našim kupcima nudimo dijelove velikih svjetskih proizvođača. Uglavnom su to dijelovi koji se rade i u prvoj ugradnji, pa u ponudi imamo brandove kao što su Goetze, AE, Nüral, Federal Mogul itd. Zaista posvećujemo veliku pažnju da klijenti dobiju najkvalitetniju moguću uslugu.  – kaže  Željko Radović, direktor ARV Centra.

 

Kada motor na automobilu dotraje, većina vlasnika ima dilemu da li da ga reparira ili zamijeni, drugim, polovnim motorom. U ARV Centru savjetuju sve vlasnike motornih vozila čiji su motori dotrajali i polovni, da urade reparaciju istih, a ne zamjenu za drugi, polovan motor, jer ugradnja motora sa auto otpada sa sobom nosi veliku dozu rizika.

 

Orginalni dijelovi

 

Zamjena određenih dijelova motora u određenim servisnim centrima ne razlikuje se previše od reparacije motora u ovlaštenim servisima. Dijelovi koji se ugrađuju u ovlaštenim servisima, mogu se naći i u centrima koji servisiraju vozila više proizvođača.

 

"Primjer je Goetze koji čini više od osamdeset odsto dijelova u prvoj ugradnji Volkswagen grupacije. Ima tu još proizvođača, koji čine veliki dio u automobilima BMW-a ili PSA grupe, a mi dijelove tih proizvođača ugrađujemo i dajemo garanciju na njih". – govori Radović.

 

Jedan od najjednostavnijih zahvata prilikom reparacije motora je zamjena dihtunga glave. Upravo zato što se radi o jednostavnom i uobičajenom zahvatu, većina vozača rješavanju ovog problema pristupa opušeno. No, ugradnja neodgovarajućeg dihtunga sa sobom sigurno donosi određene probleme.  Ukoliko ne znate na koji način da odredite debljinu dihtunga glave motora, savjet potražite u servisnim centrima gdje će vam na osnovu urezanih tačkih na dihtungu odrediti debljinu.

 

"Ukoliko ugradite deblji dihtung glave, vozilo će biti teže upaliti, mekše će raditi i imat će povećanu koncentraciju izduvnih gasova. Ukoliko stavite pak tanji dihtung, postoji velika mogućnost da dođe do dodirivanja između klipa i ventila, vozilo će grublje raditi i trošit će više goriva." – kaže gospodin Radović.

 

Upustva proizvođača su najbolji garant da će vaše vozilo biti dugotrajno i ispravno. Svaka intervencija na vlastitu ruku sa sobom povlači određene rizike. Stoga vas savjetujemo da se informišete u uspješnim servisnim centrima kakav je banjalučki ARV. 

Datum objave: 30/10/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook