Naslovna > Teme > Legenda će živjeti samo u muzeju

Porsche

Legenda će živjeti samo u muzeju

Jedna od dosad neobjavljenih Porscheovih studija iz 2016.godine predstavlja Le Mans Living Legend koji sa bazira na manje poznatom 550 Coupe modelu, a ne na daleko popularnijem 550 Spyder...

Uprkos svom fiksnom krovu, ovaj niski sportski model se zasniva na Boxteru i ima čist izgled sličan nedavno prikazanom 904 Living Legendu. Iako Porsche tvrdi da je ova studija prethodnik modela 718 Cayman GT4 „u najširem smislu riječi“, ova dva automobila su ipak dosta različita. Le Mans Living Legend ima manje agresivan dizajn, dijelom zbog toga što je zadnje krilo GT4 zamijenjeno električnim uvlačivim spojlerom.

 

 

 

Ako se pažljivije pogleda može se uočiti asimetričan dizajn, jer su bočni vazdušni otvori iza prozora samo na suvozačevoj strani.

 

Izvorni 500 Coupe je u svoje vrijeme bio opremljen centralno postavljenim Boxter četvorocilindrašem, dok bi današnji ekvivalent bio 4,6-litarski V8 iz modela 918 Spyder koji isporučuje 600 KS.

 

 

 

 

Retro detalji su očigledni i odražavaju se u podijeljenom zadnjem vjetrobranskom staklu i poklopcu rezervoara za gorivo. Četvorostruka okrugla prednja svjetla su takođe vizuelni znak modela 550 Coupe, dok zadnji kraj ipak prati aktuelni Porscheov dizajnerski potpis u obliku LED svjetlosne trake pune širine. Centralno postavljeni jednostruki izduvni sistem iz 50-tih godina je prepustio mjesto modernom dvostrukom po ugledu na model 718 Cayman GT4.

 

Le Mans Living Legend i još 14 drugih neobjavljenih studija dizajna biće predstavljeni u novoj knjizi Porsche Unseen, a zatim izloženi u Porscheovom muzeju od naredne godine.

Datum objave: 12/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook