Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Legendarni Sebastien Loeb se sprema za Dakar

Dacia od 2025. učestvuje u reliju

Legendarni Sebastien Loeb se sprema za Dakar

Dacia će se pridružiti reliju izdržljivosti 2025. godine, uključujući i prestižni Reli Dakar, gdje će nastupiti kao proizvođač u kategoriji T1+. Kako bi unaprijedili trkaće automobile marke Dacia, Dacia Factory program će se tokom cijele sezone oslanjati na tehničku stručnost svojih timova i britanske kompanije Prodrive, koja je specijalizovana za automobilistička takmičenja i inženjering...

Denis Le Vot, glavni direktor brenda Dacia, oduševljeno je najavio savršeni spoj između Dacie i Relija Dakar. Za Daciju, ovo takmičenje ne predstavlja samo test njenih vozila u ekstremnim uvslovima, već i demonstraciju njihove čvrste predanosti niskougljeničnoj mobilnosti. Uzbudljivo je što će Dacia koristiti tehnologiju sintetičkog goriva tokom Dakara, što je važan korak prema održivijim oblicima automobilizma. Dacia se potvrdila kao konstruktor u kategoriji T1+ i spremna je suočiti se s ultimativnim testom izdržljivosti i otpornosti - Relijem Dakar. Ova nesvakidašnja i jedinstvena trka okuplja više od 40 godina 500 avanturista iz više od 60 zemalja. S vrhunskim timom i vozačima, Dacia se priprema postati ozbiljan konkurent u ovom zahtjevnom takmičenju.

 

 

 


Reli izdržljivosti predstavlja izuzetan sportski doživljaj koji savršeno odgovara područjima djelovanja marke Dacia. To je avantura na otvorenom koja uključuje robusne prototipove sa snažnim pogonom na sva četiri točka, posebno prilagođene da izdrže najteže uslove. Takođe, ovo je i ekološki osvieštena avantura u kojoj Dacia koristi sintetičko gorivo za svoje trkaće automobile. Na kraju, Reli Dakar je suštinska i cool pustolovina s ambicioznim ciljem, gdje nema mjesta za suvišne stvari. Za Daciu, Reli Dakar predstavlja testno polje i laboratoriju za ispitivanje brojnih ideja. Pruža priliku za testiranje novih pametnih rješenja, posebno u vezi s terenskim svojstvima vozila i pogonskim gorivima. Ova trka je platforma za istraživanje inovacija i tehničkih dostignuća, što Daciji omogućuje da unaprijedi svoje vozilo i tehničke koncepte. Dacia će se uzbudljivom projektu pridružiti zahvaljujući stručnostima Renault Grupe i britanske kompanije Prodrive, koja je specijalizovana za automobilističke sportove i inženjering te poznata po razvoju prototipova za relije izdržljivosti. Prodrive, jedan od vodećih svjetskih aktera u automobilističkim takmičenjima s gotovo 40 godina iskustva, pomaže markama da osvoje mnoga međunarodna prvenstva.

 

 

Prodrive je već od 2020. godine učesnik Relija Dakar i relija izdržljivosti. U posljednje tri godine, Prodrive je učestvovao s vlastitim timovima kao konstruktor automobila, postižući zapažene rezultate. U 2022. i 2023. godini, osvojili su ukupno drugo mjesto s vozačem Sébastienom Loebom, koji je sada dio novog Dacijinog tima. Ova saradnja donosi bogato iskustvo i znanje u razvoju trkaćih automobila te dodatno jača Dacijine ambicije u reliju izdržljivosti. Cristina Gutierrez Herrero, španska reli vozačica, ostvarila je značajan uspjeh postavši prva Španjolka koja je sudjelovala u kategoriji automobila na Reliju Dakar 2017. Iako mlada, sa samo 31 godinom, već je učestvovala u sedam Relija Dakar od 2017. do 2023. Cristina je već od 2012. godine osvajala prvenstva u reliju na različitim terenima u Španiji, posebno se ističući u ženskoj konkurenciji. Sébastien Loeb, poznati francuski reli vozač, osvojio je nevjerovatnih devet uzastopnih naslova svjetskog prvaka u reliju od 2004. do 2012. Loeb je jedan od najuspješnijih sportskih vozača svih vremena, a mnogi ga smatraju najboljim vozačem relija ikad. Od 2016. godine, Loeb sudjeluje u Reliju Dakar, a od 2021. vozi za tim Bahrain Raid Xtreme Hunter koji je konstruisala britanska kompanija Prodrive.
 

Datum objave: 04/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook