Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Lettenbichler učvrstio vodstvo u Hard Enduro prvenstvu

Red Bull Romaniacs

Lettenbichler učvrstio vodstvo u Hard Enduro prvenstvu

Ovaj događaj započinje zanimljivim Prologom u okolini grada Sibiua (Sibinja), koji je privlačan publici za praćenje trke. Nakon toga, vozači se upuštaju u zahtjevnu četverodnevnu maratonsku vožnju kroz prelepe Karpate...

Manuel Lettenbichler, njemački motociklista i član tima Red Bull KTM Factory Racing, suvereno je trijumfovao na trećem nadmetanju sezone FIM Hard Enduro World Championship-a koje se održalo u Rumuniji. Lattenbichler je briljantnom vožnjom na trci Red Bull Romaniacs ostvario svoju treću uzastopnu pobjedu u toku ove sezone, otvarajući tako sjajan niz koji ga vodi ka odbrani titule svjetskog šampiona. Posebno treba istaći da je ovo već četvrta uzastopna pobjeda koju je postigao na ovom događaju. Red Bull Romaniacs je najduža trka u okviru FIM HEWC prvenstva, a koncept je nastao iz uma bivšeg šampiona u snowboardu, Martina Freinademetza.

 

 

 

 

Ova trka postavlja izazove kako za vještinu vozača, tako i za izdržljivost njihovih motocikala, stvarajući istinski spektakularan događaj u svijetu moto sporta. Vozači iz 55 zemalja su učestvovali u trci, a Lettenbichler je impresivno napredovao tokom prva tri dana te je stvorio prednost od čak 58 minuta. Subotnji start je bio jako dobar za Nijemca, stigao je do prve kontrolne tačke, a nakon toga je odlično održavao svoj tempo tokom dana te je završio ispred kolega na KTM motociklima, Kanađanina Trystana Harta i Bugarina Teodora Kabakčieva. "Oduševljen sam kako je prošla sedmica. Nevjerovatan je osjećaj ostvariti četvrtu pobjedu na trci Red Bull Romaniacs i ukupno treću vezanu u ovogodišnjem prvenstvu", izjavio je dvadesetpetogodišnji Lettenbichler.

 

 

Hart je zasluženo došao do svog debitantskog podijuma te je postao prvi Kanađanin koji se našao među prva tri vozača na najtežem Hard Enduro reliju na svijetu. Kabakčiev je u finišu uspio nadmašiti Billyja Bolta, svjetskog šampiona iz 2021. godine, u njihovoj direktnoj borbi za treće mjesto na podijumu. "Red Bull Romaniacs trka nikad nije laka, ali je za mene bila još teža jer nisam mnogo vozio u prethodnom periodu i još uvijek liječim povredu ramena. Ipak, plan mi je bio da stignem do cilja", rekao je Bolt, dvadesetpetogodišnji vozač Husqvarne.

 

 


Rezultati trke Red Bull Romaniacs:

1. Manuel Lettenbichler (KTM) 19:45:15
2. Trystan Hart (KTM) 20:55:14
3. Teodor Kabakchiev (KTM) 21:19:16
4. Billy Bolt (Husqvarna) 21:25:16
5. Wade Young (Sherco) 21:32:02
6. Michael Walkner (GASGAS) 21:37:48
7. Mario Roman (Sherco) 22:31:30
8. Graham Jarvis (Husqvarna) 23:44:46
9. Sonny Goggia (KTM) 24:19:31
10. Matthew Green (KTM) 24:44:25.

Top 5 vozača u FIM Hard Enduro World Championshipu nakon tri trke:

1. Manuel Lettenbichler (KTM) 64 boda
2. Trystan Hart (KTM) 46 bodova
3. Billy Bolt (Husqvarna) 44 boda
4. Teodor Kabakchiev (KTM) 38 bodova
5. Michael Walkner (GASGAS) 31 bod.

Datum objave: 18/08/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook