Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Lindsey Vonn vozila noćni spust na legendarnom Streifu

Kitzbühel

Lindsey Vonn vozila noćni spust na legendarnom Streifu

Vonn u protekle četiri godine nije vozila spust, ali je spremno krenula iz starte kućice i savladala kultnu stazu, uključujući zloglasni dio „Mausefalle“ (mišolovka) sa nagibom od 85%...

Lindsey Vonn je ponovo stala na skije te postala prva žena ikada koja je skijala niz čuveni Streif i prva osoba uopšte koja je to učinila noću. Legendarna Amerikanka je osvojila što se osvojiti moglo prije nego je 2019. godine okončala raskošnu takmičarsku karijeru, ali izmaklo joj je ostvarenje jednog sna - spust niz zastrašujući Streif u austrijskom Kitzbühelu. Streif smatraju najvećim izazovom u Svjetskom skijaškom kupu, i to je jedina trka u kojoj se Vonn nikada nije mogla takmičiti, zato što se u Kitzbühelu održavaju samo trke spusta za muškarce.

 

 

 

„Pravi ste spustaš tek kada se spustite niz Streif. Streif je vrhunac spusta, najteža staza na svijetu. Niko nije vjerovao da ja to mogu. Nakon svih mojih povreda, nevjerovatno je dobiti ovu jedinstvenu priliku da krenem iz startne kućice i ostvarim svoj san“, izjavila je 38-godišnjakinja. Pred ovogodišnju trku spusta za muškarce, Vonn je na čuvenoj stazi odvezla noćni spust i na spektakularan način zaokružila svoju karijeru. „Uvijek sam poštovala muškarce koji su se takmičili na Streifu, ali sada imam još veći respekt. Jer, jedno je spustiti se, a drugo takmičiti se za pobjedu. Sada u potpunosti razumijem šta to znači. Ovo mi je dalo širu perspektivu koliko su oni zapravo briljantni“, dodala je.

 

 


Intenzivno se pripremala kako bi još jednom pomjerila svoje granice, uprkos ozbiljnim povredama koljena zadobijenih tokom karijere u kojoj je osvojila olimpijsko zlato, 82 pobjede u Svjetskom kupu i nekoliko titula svjetske prvakinje. Skije je posudila od američkog skijaša Ryana Cochrana-Sieglea, a za spust ih je pripremio njen nekadašnji tehničar Heinz Hämmerle. Pri noćnoj vožnji dostizala je brzinu od preko 100 km/h, što je unijelo dodatnu dramu u ionako uzbudljivu priliku.

 

Datum objave: 26/01/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook