Naslovna > Teme > Lista finalista za Svjetski automobil 2014. godine

Aktuelno

Lista finalista za Svjetski automobil 2014. godine

Poznati su finalisti, koji će se do zvaničnog proglašenja pobjednika na Sajmu automobila u New Yorku boriti za ovu nagradu...

Još krajem prošle godine, objavljena je lista kandidata za Svjetski automobil godine 2014. Međutim, danas je objavljen novi spisak, koji se znatno smanjio, te su sada poznati finalist koji će se do mjeseca aprila, odnosno do zvaničnog proglašenja koje će se dogoditi na Sajmu automobila u New Yorku, boriti za ovu izuzetno prestižnu nagradu.

 

 

U izboru automobilskih novinara širom svijeta ocjenjuju se automobili, i to u pet kategorija:

·         Svjetski autombil godine,

·         Automobil sa najboljim performansama,

·         Najbolji dizajn

·         Luksuzni automobil

·         Najzeleniji automobil.

 

 

Jedan od najbitnijih kriterijuma u izboru kandidata jeste da modeli koji se takmiče moraju da budu dostupni u bar pet država na bar dva kontinenta prije januara ove godine. U protekle četiri godine Volkswagen je tri puta osvojio prvo mjesto.

 

 

Za nagradu „Svjetski automobil godine“, takmiče se idući automobili: Audi A3, BMW 4 Series, BMW i3, Cadillac CTS, Citroen C4 Picasso, Ford Mondeo, Infiniti Q50, Jeep Cherokee, Lexus IS, Mazda 3, Peugeot 308 i  Škoda Octavia.

 

 

Za nagradu „Automobil sa najboljim performansama“ takmiče se : Alfa Romeo 4C, Audi RS6 Avant, BMW M6 Gran Coupe, Chevrolet Corvette Stingray, Ferrari 458 Speciale, Ford Fiesta ST, Lamborghini Aventador LP700 – 4 Roadster, Mercedes – Benz  A i CLA 45 AMG, Porsche 911 GT3, Porsche 911 Turbo, i Volkswagen Golf GTI.

 

 

Za nagradu „Najbolji dizajn“ boriće se :  BMW i3, Cadillac CTS, Citroen C4 Picasso, Mazda 3, Lexus IS, Mercedes – Benz C Class i Volkswagen XL 1.

 

 

Za prestižnu nagradu „Luksuzni automobil godine“, takmiče se idući automobili: Bentley Flying Spur, BLW X5, Cadillac ELR, Cadillac Escalade, Maserati Ghibli, Maserati Quattroporte, Mercedes – Benz S Class, Porsche Macan, Range Rover Sport i Rolls – Royce Wraith.

 

 

U posljednjoj kategoriji, za nagradu „Najzeleniji automobil godine“, takmiče se: Audi A3 Sportback e-tron, BMW i3, Honda Accord Hybrid, Mitsubishi Outlander PHEV i Volkswagen XL 1.

 

 

Iz svih grupa koje smo naveli, na Sajmu automobila u Ženevi u  martu m jesecu biće proglašeno troje finalista, koji će se mjesec dana kasnije boriti za medalje u svojim kategorijama na Sajmu automobila u New Yorku.

 

 

Ovo takmičenje spada u jedno od najprestižnijih u cijelome svijetu, a održava se od 2005. godine.

Datum objave: 12/02/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook