Naslovna > Automobili > BMW > Serija 7 > Luksuzna krstarica na stazi u Nurburgringu

BMW Serija 7

Luksuzna krstarica na stazi u Nurburgringu

Na testiranju u Njemačkoj je uočena nova perjanica BMW-ove ponude, koja će se naći u prodaji početkom sljedeće godine, a biće opremljena mild-hybrid, plug-in hybrid i električnim agregatima...

Sljedeća generacija BMW-ove sedmice ulazi u završnu fazu razvoja, što se može vidjeti i na fotografijama koje su se pojavile nakon testiranja na Nurburgringu. Sedma generacija bi se u prodaji trebala naći iduće godine sa novim dizajnerskim jezikom bavarskog proizvođača i paletom hibridnih i električnih motora. Luksuzna limuzina bi sa novom motorizacijom trebala predstavljati ozbiljnu konkurenciju nedavno predstavljenoj S-Klasi, ali i električnom EQS modelu. Detaljnije karakteristike Serije 7 i modela i7 za sada nisu objavljene, ali bi trebale biti slične onim koje nude konkurenti. Sedmicu će pokretati peta generacija eDrive tehnologije, koja pakovanjem električnog motora, transmisije i prateće elektronike u jednu jedinicu omogućava smanjenje mase i ubrzavanje procesa proizvodnje.

 

 


Iako je fotografisani primjerak bio pod kamuflažom, naziru se osnovne dizajnerske krakteristike vozila. Prednji kraj izgleda potpuno drugačije od onoga na šta smo navikli od novih modela bavarskog proizvođača. Popularni „bubrezi“ djeluju manje u odnosu na aktuelni model, a prednja svjetla su tanja i niže postavljena. U enterijeru se očekuje tehnologija slična onoj koja je namijenjena modelu X8, a radi se o dva 12.3-inčna ekrana digitalne instrument table i ifotainmenta. BMW grupacija je najavila da će predstaviti 25 elektrifikovanih modela do 2023. godine, a više od polovine će biti pokretano isključivo električnim motorima. U tom cilju, novi modeli se razvijaju na fleksibilnoj CLAR platformi koja omogućava sve varijante pogona, a na istom principu, već viđenom na modelima X3 i iX3, će biti predstavljena i nova generacija Serije 3.

Datum objave: 20/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook