Naslovna > Automobili > Aston Martin > DBX > Luksuzna ulaznica za premijum SUV klasu
FOTO GALERIJA (8)

Aston Martin DBX

Luksuzna ulaznica za premijum SUV klasu

Sa DBX modelom Aston Martin podiže standarde u klasi premium SUV i Crossover modela, ali i otvara potpuno novo poglavlje u istoriji slavnog britanskog proizvođača...

 

Lamborghini ima Urus, Maserati Levante, Porsche Cayenee, a Aston Martin odnedavno DBX model. Legendarna i zvučna automobilska imena koja su se nekada isključio povezivala sa prestižnim kupeima sportskih performansi, danas se sve češće spominju u kontekstu SUV i crossover modela. Mada se dugo opirao ulasku u off-road segment, britanski Aston Martin odlučio se konačno da napravi ovaj za njega veliki i finansijski značajan iskorak. Osim što je prvi SUV britanskog proizvođača, DBX je i njegov prvi model u aktuelnoj gami sa punopravnih pet sjedišta, te je kao takav ujedno i najkomforniji.

 

 

Sa 5,04 metara dužine DBX je raskošniji i od do sada najvećeg Aston Martina, limuzinskog Rapida. Dizajnerski DBX njeguje prepoznatljiv dizajnerski jezik sa širokom rešetkastom maskom hladnjaka i ovalnim svjetlima zbog kojih izgleda kao povišeni Aston Martinov kupe DB11. Dnevna svjetla integrisana su u uglove branika, u otvore za dovod svježeg vazduha do kućišta točkova. Profil je veoma dinamičan sa elegantnom krovnom linijom, elegantno naglašenom sa hromiranim lajsnama i masivnim D stubom, koji naglašava kupeovsku formu automobila, odnosno njegov dinamičan karakter. Filigranski detalj predstavljaju i jedinstveno dezenirani 22-inčni točkovi sa Pirelli P-Zero pneumaticima visokih performansi. Bočna strana neobično je čista jer DBX kao i ostali savremeni Aston Martini ima ručke koji se uvlače i vizuelno stapaju sa karoserijom. Aerodinamičan oblik imaju i retrovizori koji su instalirani na vratima. Zadnji dio se završava sa velikim krovnim i dramatično oblikovanom spojerom na petim vratima ispod kojeg se nalazi stilizovan Aston Martin natpis. U zadnjem braniku integrisani su ovalni izduvni otvori oko kojih se nalazi karbonska oplata. U skladnu vizuelnu priču uklapa se i veliki stakleni panoramski krov kroz koji u enterijer dopire velika količina prirodne svjetlosti.

 

 

Unutrašnjost je izrađena od visokokvalitenih materijala među kojima dominiraju koža i alkantara koji su zajedno spojeni sa savršenim dizajnom. Ispred vozača je potpuno digitalna instrument tabla koja se projektuje na 12,3-inčnom ekranu visoke rezolucije, dok multimedijalni ekran  ima dijagonalu od 10,25 inča. U skladu sa tradicijom britanskog brenda Aston Martin naglašava da su svi elementi u enterijeru izrađeni ručno. Svaki od detalja predstavlja malo umjetničko remek-djelo, bilo da se radi o tasterima za podešavanje vješanja automobila, rukohvatima na vratima, kožnim oblogama sjedišta ili drvenim umecima. Prvi DBX modeli kupcima bi trebalo da budu isporučeni do proljeća 2020. godine po jedinstvenoj cijeni od 193.500 eura.

 

 

POGON

 

Za pogon DBX-a Aston Martin koristi AMG-ov 4.0-litarski twin-turbo V8 motor koji je premijeru imao na Vantage i DB11 modelima. U DBX-u on se predstavlja u najjačem izdanju sa 549 KS i 700 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da se 2.245 kg težak SUV od 0 do 100 km/h ubrza za 4,5 s i da postigne najveću brzinu od 291 km/h. V8 motor je uparen sa devetostepenim automatskim mjenjačem, 4x4 pogonom, aktivnim centralnim diferencijalom i zadnjim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem koji mu omogućavaju da bude dinamički veoma uvjerljiv kako na asfaltu tako i u off-roadu.

 

 

 

 

 

 

Datum objave: 14/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook