Naslovna > Automobili > Porsche > Cayenne > Luksuzni njemački SUV stigao u BiH

Porsche Cayenne

Luksuzni njemački SUV stigao u BiH

Novi Porsche Cayenne donosi neke značajne unaprijeđenja u unutrašnjem dizajnu i tehnologiji. Volan je preuzet od modela Carrera 911, što daje vozilu sportski štih i prepoznatljivost...

Nedugo nakon globalnog lansiranja, novi Porsche Cayenne je stigao i na tržište BiH. Nacionalnom premijerom, koja je održana u Sarajevu, otkriveni su brojni detalji koji će osvježiti gamu vozila i privući simpatije kupaca, nastavljajući uspješnu priču prethodnika. Iako su promjene u spoljašnjem izgledu vozila relativno suptilne, mogu se primijetiti novi točkovi i stil zadnjih svjetala, koji donose posebnu karakteristiku i prepoznatljivost tamnom bojom. Najveće razlike su zapravo vidljive ispred vozača. Klasični instrumenti su nestali, a cockpit je sada potpuno digitalan s pet krugova, što je slično kao i kod modela Taycan. Ovaj moderni pristup unutrašnjem dizajnu pruža vozaču bogatstvo informacija i intuitivan način interakcije s vozilom. Novi Porsche Cayenne je takođe obogaćen najnovijim tehnologijama i inovacijama koje će poboljšati vozno iskustvo i udobnost vozača i putnika. Ove promjene čine novi Cayenne još atraktivnijim izborom u premijum SUV segmentu.

 

 

 


Novi Porsche Cayenne donosi neke značajne unaprijeđenja u unutrašnjem dizajnu i tehnologiji. Volan je preuzet od modela Carrera 911, što daje vozilu sportski štih i prepoznatljivost. Centralni dio armature sada je dom za impresivan touch ekran dijagonale 12,9 inča, koji pruža intuitivan i napredan sistem upravljanja. Dodatno, kao opcija se nudi i treći display smješten ispred suvozača. Ova inovativna opcija omogućava suvozaču da ima potpuno nezavisan ekran, bez ometanja vozača i njegove sigurnosti. Porsche brend prelazi u luxury segment ove godine, što znači da će naglasak biti stavljen na luksuz i vrhunsko iskustvo vožnje. Osim prepoznatljivog sportskog ugođaja i agilnosti, novi Cayenne će se posebno istaknuti i po udobnosti zahvaljujući novom vazdušnom vješanju. Ovaj novi sistem vješanja doprinijeće glatkoj i udobnoj vožnji, bez narušavanja sportskih performansi koje očekujemo od Porsche vozila.

 


Novi Porsche Cayenne je dostupan s tri različita motora, pružajući širok izbor performansi i snage. Osnovni model pokreće 3,0-litarski V6 motor koji sada razvija impresivnih 353 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Ovo predstavlja povećanje od 13 KS i 50 Nm u odnosu na prethodnika, pružajući veću snagu i bolje performanse. Za one koji žele još snažniji doživljaj vožnje, tu je Cayenne S koji sada dolazi s 4,0-litarskim V8 biturbo motorom. Ovaj motor isporučuje zapanjujućih 474 KS i 600 Nm obrtnog momenta, što je povećanje od 34 KS i 50 Nm u odnosu na prethodnu verziju, pružajući vrhunske performanse i snagu. Posebno se ističe model Cayenne E-Hybrid, koji kombinuje V6 motor s novim električnim motorom i poboljšanom baterijom kapaciteta povećanog s 17,9 na 25,9 kWh. Ovo značajno povećava domet vozila u potpuno električnom modu, sa 40 kilometara na impresivnih oko 90 kilometara. Kombinacija navedenog V6 motora i električnog motora zajedno isporučuje 470 KS, pružajući efikasnost i snažne performanse ujedno.

 


Ovi raznovrsni motori čine novi Porsche Cayenne model još atraktivnijim za različite vozače, jer omogućavaju odabir snage i performansi prema individualnim preferencijama. Osim toga, unaprijeđena električna tehnologija u modelu Cayenne E-Hybrid doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i povećanju ekološke održivosti, bez žrtvovanja performansi i udobnosti vožnje. Novi Porsche Cayenne predstavlja luksuzno vozilo s odgovarajućom cijenom koja odražava njegove visoke performanse i sofisticiranu tehnologiju. Osnovni model novog Cayenne košta 184.200 KM, dok je za Coupe verziju potrebno izdvojiti nešto više - 192.600 KM. Coupe model serijski dolazi s panoramskim krovom koji se ne otvara, kao i Sport Chrono paketom koji pruža dodatne sportske karakteristike i performanse vozila.

Datum objave: 27/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook