Naslovna > Vijesti > Maksimalna brzina novih modela biće ograničena na 180 km/h

Renault

Maksimalna brzina novih modela biće ograničena na 180 km/h

Nakon što je Volvo u skladu sa svojim novim sigurnosnim programima odlučio ograničiti maksimalnu brzinu novih vozila na 180 km/h, sličnim putem polaze Renault i Dacia...

Kao jedan od najčešćih razloga saobraćajnih nesreća se navodi neprilagođena brzina, pa su Renault i Dacia u sklopu nove sigurnosne politike odlučili da će u budućnosti novi modeli ovih proizvođača imati maksimalu brzinu ograničenu na 180 km/h. Trebao bi debitovati i novi sigurnosni sistem nazvan Safety Coach, koji će prilaođavati maksimalnu brzinu vozila lokalnim ograničenjima, ali i drugim faktorima poput stanja na cesti i vremenskih prilika. Ovu novost je objavio direktor Renault grupe Luca De Meo, koji je naglasio da je otprilike trećina saobraćajnih nesreća posljedica nepoštovanja ograničenja brzine i najavio da će od 2022. godine novi Megane-E biti biti opremljen ovim ograničenjem zajedno sa ostalim modelima brendova Renault i Dacia.

 

 


Odluku o smanjenju maksimalne brzine na 180 km/h je prvi donio Volvo, što je izazvalo pomiješane reakcije javnosti, ali su iz švedskog proizvođača naveli da nisu zabrinuti gubitkom jednog dijela mušterija ukoliko njihove mjere budu spašavale živote. Legalna vožnja izuzetno visokim brzinama na evropskim cetama je gotovo nemoguća jer ograničenje na većini autoputeva iznosi 130 km/h, a jedini izuzetak predstavljaju pojedine dionice u Njemačkoj koje dozvoljavaju vožnju bez ograničenja brzine. Njemački list Spiegel ipak navodi da je nakon uvođenja ograničenja od 130 km/h na jednu od takvih dionica 2002. godine broj saobraćajnih nesreća prepolovljen i moguće je da će ih u budućnosti biti sve manje.

Datum objave: 26/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook