Naslovna > Caterpillar > Maksimalna isplativost i vrhunska pouzdanost
FOTO GALERIJA (8)

Caterpillar mini rovokopači

Maksimalna isplativost i vrhunska pouzdanost

Sa novim mini rovokopačima u rasponu od sedam do 10 tona, iz aktuelne „Next Generation“ generacije Caterpillar je napravio novi iskorak na poljima funkcionalnosti, upotrebljivosti, efikasnosti i ekonomičnosti…

 

Caterpillar je proširio ponudu svojih mini rovokopača sa šest novih modela u kategoriji mašina od sedam do 10 tona. Novi modeli kupcima nude širok izbor pri kupovini mašina koje će biti najbolje prilagođene njihovim potrebama. Kao i sve Cat Next Generation mašine, i ovi rovokopači nude čvrste i izdržljive šasije, efikasne i štedljive motore, hidrauličke sisteme koji se prilagođavaju opterećenju, prostrane kabine i Caterpillarov vrhunski sistem upravljačkih palica. Caterpillarov cilj sa aktuelnim „Next Generation“ mašinama je da ponudi kupcu najviše za njegov novac.

 

Novi modeli su:

 

- 307.5 sa standardno izbačenim repom i fiksnom strijelom

- 308 CR model kompaktnog radijusa okretanja s rotirajućom strijelom

- 308 CR VAB  s dvodijelnom rotirajućom strijelom

- 309 CR novi model kompaktnog radijusa okretanja, s rotirajućom strijelom i visokoprotočnom hidraulikom

- 309 CR VAB proširuje mogućnosti 309 CR strijelom varijabilnog ugla

- 310 sa fiksnom strijelom, standardno izbačenim repom i nožem s dva hidraulička cilindra, što ga čini pogodnim za guranje veće mase materijala

 

Novi modeli su dostupni u rasponu mase od 8.233 kg do 10.182 kg. Dubina kopanja im varira od 4.107 mm do 5.174 mm. Tri modela, 307.5, 308 CR i 309 CR, dostupni su s produženom rukom koja produbljava dubinu kopanja za 560 mm. Ruka s varijabilnim uglom, dostupna u 308 CR VAB i 309 CR VAB modelima, bitno poboljšava mogućnosti iskopavanja u manjim prostorima i na mjestima intenzivnog rada gdje na malom prostoru radi više mašina i radnika. Caterpillar 307.5 pokreće Cat C2.4 turbo dizel motor snage 41,7 kW (55,9 KS), dok pet većih modela pokreće Cat C3.3 dizel motor snage 52,4 kW (70,3 KS). Svi motori su usklađeni sa EU Stage V standardima emisije izduvnih gasova.

 

Kabina

Caterpillar je u novoj generaciji mini rovokopača posebno naglasio udobnog i sigurnost operatera, te ergonomiju i jednostavnost upravljanja. Svih šest mini rovokopača ima kabine pod pritiskom, čime je operateru osigurano čisto radno okruženje. Redizajniran je sistem grijanja/hlađenja/izmjene vazduha koji pruža operateru mogućnost potpunog prilagođavanja uslova u kabini bez obzira na vremenske uslove u kojima mašina radi. Sjedišta na svim mašinama su na amortizerima i opremljena širokim sigurnosnim pojasom. Upravljačke konzole imaju odmorište za ruke. Sveukupna buka u kabini ne prelazi 72 dB(A). Sistem za upravljanje opcijama mašine čini veliki LCD ekran koji pruža sve informacije važne operateru u jednostavnom i lako razumljivom obliku. Komande se unose putem rotirajuće tipke. Operater može sačuvati svoje postavke mašine uključujući i postavke upravljačke palice. Sistem sigurnosti u vidu lozinke ili privjeska za pokretanje dio je standardne ponude. Postoji mogućnost ugrađivanja Bluetooth konekcije preko radio aparata. Velik prednji prozor može se podići prema gore i preklopiti iznad glave operatera da ne smeta u radu i da se nalazi na sigurnom od oštećenja. Kabina je dodatno ostakljena s bokova i s gornje stranice radi bolje vidljivosti. Dodatna oprema nudi kameru za gledanje unazad, koja prikazuje sliku na monitoru u kabini. Ekskluzivna mogućnost „Next Generation“ mini rovokopača je Caterpillarov „Stick Steer“ sistem koji omogućava operateru da koristi upravljačke palice za vožnju mašine. Prebacivanje se obavlja pritiskom na tipku i na taj način je brže i jednostavnije upravljati mašinom nego starim sistemom pedala i upravljača. Sve mašine imaju automatsku mjenjačku kutiju s dvije brzine, a tempomat je opcija koja se može doplatiti. Zaštita kabine je ROPS (ISO 12117-2:2008), TOPS (ISO 12117:1997) i Top Guard (ISO 10262:1998 Level II). Halogena svjetla na strijeli pomažu osvjetljavanju radnog prostora, a mogu se doplatiti prednja i zadnja LED svjetla za povećanu preglednost i sigurnost. Svi mini rovokopači nove generacije na šasiji imaju tačke za vezanje pri transportu.

 

Performanse

Nova generacija Caterpillarovih rovokopača koristi potpuno novi, štedljiv hidraulički sistem koji se prilagođava opterećenju mašine. Sistem je, zbog dodatnih ušteda i optimizacija, opremljen elektronski upravljanom varijabilnom klipnom pumpom s maksimalnim protokom od 167 litara u minuti za modele 307.5 i 308, dok modeli 309 i 310 imaju pumpu maksimalnog protoka 233 litra u minuti. Ovakav moderni sistem daje novim mini rovokopačima veće sile pri kopanju i podizanju te bolje upravljanje priključcima (alatima). Caterpillar 309 posebno se ističe mogućnostima rada s dodatnim alatima. Sekundarni hidraulički sistem nudi protok u jednom smjeru, u dva smjera i konstantni protok. Dostupne su ručne i hidraulične spojnice, te „thumb-ready package (paket spreman za hvatač) i certified lifting eye (seftifikovani otvor za podizanje)“. Korpe se mogu montirati spojnicom i klinovima. Modeli 307.5, 308 CR i 309 CR imaju podvozje standardne dužine, a model 309 nudi se u verziji sa produženim podvozjem. Model 310 standardno dolazi s dužim podvozjem radi veće stabilnosti mašine. Nož za guranje materijala na ovim je mašinama vrlo sposoban alat i značajno povećava njihovu svestranost. Osnovna struktura novih malih rovokopača kao što su donja i gornja šasija, gusjenice i ruka dizajnirani su po uzoru na velike Caterpillarove mašine, zbog čega im je bitno povećana trajnost. Redovni servisi mogu se obaviti kroz bočne otvore dostupne s tla. Otvori se, u slučaju oštećenja, mogu jednostavno i brzo zamijeniti. Akumulator mašine ne zahtijeva nikakvo održavanje.

Datum objave: 15/11/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook