Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Mali žuti sportista

Koncept – Kia Cub

Mali žuti sportista

Sa konceptom Cub, Korejci pokazuju pravac u kojem bi se mogao razvijati dizajn njihovih sportski modela...

Kako je ranije i najavljeno, koncept Kia Cub predstavljen je na ovogodišnjem Sajmu automobila u Seulu. Iako je koncepcijski riječ o klasičnom hatchbacku, u Kiji navode da se radi o viziji "četverovratnog kompaktnog kupea". Dizajn automobila potpisuje kreativni studio iz Seula, kojim upravlja Peter Schryer, predsjednik kompanije Kia i njen direktor dizajna.

 

Jajoliki koncept je kraći od četiri metra, te se kao takav svrstava u klasu gradskih automobila, rame uz rame sa aktuelnim Riom. Kao jedinstveni detalji na konceptu se ističu konstrukcija karoserije bez klasičnog B stuba i otvaranje vrata u takozvanom “samoubilačkom stilu”, koji se danas među velikoserijskim automobilima može vidjeti kod Opel Merive.

 

Prema Kiji, Cub inspiraciju crpi iz Kee koncepta, koji je predstavljen 2007. godine, kao jedan od prvih radova Petera Schryera. Savremeni duh Cuba naglašen je kroz atraktivna prednja i zadnja LED svjetlosna tijela, čiji dizajn upućuje na pravac u kojem bi se mogao kretati razvoj budućih korejskih modela. Tu su i neobično skrojeni odbojnici, sa svojevrsnim smješkom, koji je dobijen kombinacijom osnovne žute boje i stilizovanih crnih detalja. Sportski karakter vozila naglašen sa 19-inčnim aluminijumskim naplacima.

 

U unutrašnjost vozila  su smještena četiri snažno profilisana i kožom obložena sjedišta. Kože ima i na upravljaču, mjenjaču, središnjem naslonu za ruke i na oblogama vrata. Napredna koncepcija vozila ogleda se u minimalističkim komandama, koje su usmjerene ka softveru multifunkcionalnog sistema, čije funkcije se očitavaju na centralno postavljenom displeju. Kao interesantan detalj izdvaja se inovativni upravljač, koji navodno ima mogućnost “prepoznavanja” trenutnog raspoloženja vozača. 

 

Za pokretanje Cuba Kia je namijenila 1.6 GDI benzinski agregat sa 204 KS, koji se u njenoj komercijalnoj gami danas koristi za Ceed i Pro Ceed u GT izdanjima. Kada je riječ o sudbini malog žutog koncepta, koji je pobrao mnoge pozitivne kritike, Kia još uvijek nije potvrdila, ali ni demantovala mogućnost eventualne proizvodnje Cuba. 

Datum objave: 15/06/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook