Naslovna > Vijesti > Malibu dostupan u BiH

Chevrolet

Malibu dostupan u BiH

Malibu s 2.0-litarskim dizelskim motorom trenutno je u prodaji s paketima opreme LT+ (MT6) i LTZ (MT6 i AT6), dok 2.4-litarski benzinski motor dolazi uz paket opreme LTZ (AT6).Kasnije ce biti dostupni i ostali paketi opreme.

Chevrolet Malibu, predstavljen davne 1964., model je iz srednjeg segmenta s najdužom tradicijom u autoindustriji. Od nabrijanog automobila, preko policijskih patrolnih vozila, do obiteljske limuzine – malo se srednje velikih modela uspjelo svidjeti tako širokoj publici tako dugo vremena. Novi je Malibu Chevroletova prva globalna srednje velika limuzina i prva generacija ovog modela koja će biti predstavljena u Europi.

 

„Malibu je Chevroletova nova perjanica u Europi i deseti novi model u samo 18 mjeseci“, rekla je Susan Docherty, predsjednica i izvršna direktorica Chevrolet Europe. „Malibu je automobil privlačnog izgleda koji kupcima nudi jedinstveni američki stil, profinjenost i maksimalnu sigurnost od pet zvjezdica.“Tipični kupci srednje velikih limuzina od automobila traže kvalitetu, pouzdanost i trajnost, a s Malibuom će sasvim sigurno dobiti puno automobila za novac. Cijenit će njegov izražajan dizajn, udobnost, kao i njegove profinjene upravljačke karakteristike.

 

Značajan udio kupaca u ovome segmentu čine tvrtke koje opremaju svoje vozne parkove srednje velikim limuzinama. Zbog preferencija kupaca, većina Malibua koji će se naći na europskom tržištu bit će opremljeni dizelskim motorom.Svaki će Malibu u Europi dolaziti s jamstvom u trajanju tri godine ili 100.000 kilometara, šestogodišnjim jamstvom za slučaj pojave prohrđavanja te jednogodišnjim pravom korištenja cestovne pomoći u slučaju kvara.

 

Snažan i brz obris

 

Zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2.737 mm i ukupnoj širini od 1.855 mm, Chevrolet Malibu ima robustan i sportski stav. Njegovim prednjim dijelom dominira Chevroletova prepoznatljiva dvodijelna rešetka s centriranom leptir-mašnom te dizajn poklopca motora s lagano uzdignutim središnjim dijelom dok su halogena ili ksenonska prednja svjetla povučena unatrag.Prepoznatljiva linija karoserije koja se proteže čitavom dužinom vozila, snažna stražnja ramena i dojmljiva stražnja svjetla inspirirana Camarom dodatni su elementi koji definiraju vanjštinu Malibua. Ispod blatobrana smješteni su aluminijski naplatci veličine 17 ili 18 inča.Malibuov integrirani gornji stražnji spojler s visokim središnjim LED stop-svjetlom pomaže odvajati zračnu struju od stražnjeg dijela vozila. Automobil je također temeljito izoliran od vjetra, buke motora i vibracija.

 

Interijer Malibua krasi Chevroletov prepoznatljivi dvostruki kokpit i integrirani središnji dio konzole na kojemu se nalazi zaslon u boji, osjetljiv na dodir, dijagonale sedam inča (paketi opreme s vrha ponude).Tehnologija svjetlosnih cijevi korištena je na raznim mjestima u kabini kako bi se stvorilo Chevroletovo ambijentalno ledenoplavo pozadinsko osvjetljenje. Tu je i crna teksturirana dekorativna traka s kromiranim detaljima koja se proteže čitavom širinom ploče s instrumentima.

 

Prostor, sjedala, zabava

 

Čak će i visokim putnicima biti udobno u Malibuu koji nudi 991 mm prostora za glavu (straga: 952 mm), 1.069 mm prostora za noge (straga: 946 mm) i 1.461 mm prostora za ramena (straga: 1.450 mm). Prtljažnik ima kapacitet 545 litara, a prtljažni se prostor može povećati preklapanjem naslona stražnje klupe koji je djeljiv u omjeru 60/40.

Prostor sakriven iza pomičnog zaslona osjetljivog na dodir koristan je za odlaganje sitnica, a standardan je u višim paketima opreme. U svaki se pretinac u vratima može smjestiti jednolitarska boca pića, dok je veliki pretinac za rukavice na sredini ploče s instrumentima savršen za odlaganje cijelog niza sitnica za osobnu upotrebu.

 

Malibuova sjedala testirana su u raznim uvjetima vožnje širom svijeta. Pronalaženje savršenog položaja sjedenja lako je zahvaljujući upravljaču koji se može podešavati po visini i dubini (u višim paketima opreme), dok je sjedala moguće pomicati do 266 mm naprijed ili natrag te do 60 mm po visini.Ovisno o razini paketa opreme, presvlake sjedala su posve u crnoj ili u kombinaciji crne i boje titana. Viši paketi opreme također imaju grijana prednja sjedala sa servo namještanjem i značajkom pamćenja položaja te potporu za lumbarni dio kralješnice.Kod multimedijskih sustava postoje tri razine opreme. Kod viših paketa radio s CD playerom povezan je sa zaslonom u boji, osjetljivim na dodir, dijagonale sedam inča te sa sedam zvučnika. Zaslon ima nekoliko namjena među kojima su opcionalna navigacija i preglednik fotografija, a tu je i mogućnost povezivanja putem Bluetootha za hands-free korištenje mobitela uz prepoznavanje zvuka. Radiouređajem se može upravljati kontrolama na upravljaču.Na središnjoj se konzoli kod viših i srednjih paketa opreme nalazi USB priključak te pomoćni ulazni priključak za spajanje iPoda i ostalih MP3 playera.

 

Dva snažna i izdržljiva motora

 

U Europi se Chevrolet Malibu može naručiti s benzinskim ili dizelskim motorom, oba četverocilindrična. Dizelski se motor proizvodi u njemačkom Kaiserslauternu i donosi visokotlačno common-rail ubrizgavanje goriva, upravljanje pomakom bregastih osovina i napredni turbopunjač s promjenjivom geometrijom i intercoolerom.

 

Nudi maksimalnu snagu od 160 KS pri 4.000 okretaja u minuti uz 350 Nm vršnog okretnog momenta pri 1.750 okretaja i najveću brzinu od 213 km/h. S ručnim mjenjačem dizelski motor pri kombiniranoj vožnji troši 5,1 litru na 100 km.Benzinski motor daje 167 KS pri 5.800 okretaja u minuti pa automobil dostiže najveću brzinu od 204 km/h, a 100 km/h za 9,5 sekundi s ručnim mjenjačem. Vršni okretni moment iznosi 225 Nm pri 4.600 okretaja u minuti. Pri kombiniranoj vožnji ovaj motor troši 7,8 litara na 100 km.*

 

Šesterostupanjski ručni ili automatski prijenos mogu se kombinirati s 2.4-litarskim benzinskim i 2.0-litarskim dizelskim motorom. Šesterostupanjski automatski prijenos dolazi sa značajkom DSC (Driver Shift Control) koja omogućuje da vozač sam, ručno mijenja brzine. Prilagodljive kontrole mijenjanja brzina uključuju postupno automatsko kočenje koje nalaže prijenosu da ostane u nižoj brzini ako vozilo usporava ili silazi niz nagib.

 

Dinamičan osjećaj vožnje, sigurno upravljanje

 

Tijekom vožnje na otvorenoj cesti vozači Malibua cijenit će dinamiku ovog vozila. Za Malibuovo izvrsno držanje podloge i glatku vožnju ključan je njegov širok razmak kotača (sprijeda: 1.583 m; sprijeda/straga: 1.585 mm) i dokazano kvalitetan ovjes tipa McPherson sprijeda, dok je straga polukruta torzijska osovina.

 

Malibu je opremljen sustavom upravljanja ZF i daje neutralnu upravljačku karakteristiku uz izvrsno držanje podloge, čak i tijekom vožnje u vrlo oštrim zavojima. U svim je paketima opreme električno servo upravljanje sa zubnom letvom, pomoć pri kretanju na uzbrdici te elektronička ručna kočnica. Stražnji parkirni senzori standardni su u višim paketima opreme i dostupni kao opcija kod srednjih paketa. Osim toga, u srednjim i višim paketima dolazit će i tempomat.

 

Malibuove 16-inčne ventilirane disk-kočnice sprijeda i čvrste disk-kočnice straga uokvirene su aluminijskim kočionim čeljustima i nude izvrsno zaustavljanje kada je to potrebno. Bogata ponuda standardnih značajki sustava elektroničke kontrole podvozja uključuje: elektroničku kontrolu stabilnosti, kontrolu proklizavanja, četverokanalni ABS s elektroničkom raspodjelom sile kočenja, pomoć pri kočenju te pomoć pri produljenom kočenju.

 

Beskompromisna sigurnost

 

Malibuove izvanredne performanse koje se tiču sigurnosti ne čine samo njegovi elektronički sustavi pomoći – njegova je struktura koja štiti u slučaju sudara konstruirana osobito čvrsto i uključuje savitljive prednje i stražnje zone udarca koje apsorbiraju energiju koja se oslobađa tijekom sudara.

 

Činjenica da je Malibu osvojio maksimalnih pet zvjezdica od Europskog programa procjene novih automobila (EuroNCAP) dokazuje da je među najsigurnijim automobilima za vožnju u segmentu.

 

Svi paketi opreme na europskom tržištu sadržavat će šest zračnih jastuka: dvofazne zračne jastuke za vozača i suvuzača, zračne jastuke za prsa i zdjelicu za prednja sjedala te zračne zavjese. Zahvaljujući aktivnim naslonima za glavu, smanjena je i opasnost da vozač i putnici zadobiju trzajnu ozljedu vrata. Sustav sklapanja pedala također je dio standardne opreme. Prednji sigurnosni pojasevi s tri točke zatezanja opremljeni su predzatezačima i graničnicima opterećenja.

 

Dječje se sjedalo može lako namjestiti na dvije stražnje vanjske pozicije pomoću dobro poznatog sustava za instaliranje Isofix.

 

Važni podaci

 

Dužina: 4.865 mm / Širina: 1.855 mm / Visina: 1.465 mm / Kapacitet prtljažnika: 545 l

 

Motor

2.4-litarski benzinski

2.0-litarski dizelski

Maksimalna brzina

204 (206)

213 (212)

0-100 km/h (s)

9.5 (10.2)

9,8 (9.9)

Snaga (kW/KS pri rpm)

123/167,2 @ 5,800

117,3/160 @ 4.000

Vršni okr. moment (Nm pri rpm)

225 @ 4.600

350 @ 1.750

Potrošnja goriva (l/100 km)

7,8 (8,0)

5,3 (6,0)

Emisija CO2 (g/km)

184 (188)

134 (160)

Emisijska klasa

Euro 5

Euro 5

 

Datum objave: 05/09/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook