Naslovna > Vijesti > Mark II/Mark X odlazi u istoriju

Toyota

Mark II/Mark X odlazi u istoriju

Japanski proizvođač će nakon pet decenija okončati proizvodnju svoje limuzine koja je sa proizvodnih traka sišla davne 1968. godine pod nazivom Mark II, a kasnije preimenovana u Mark X...

Kod nas možda i nije toliko poznat, ali ovaj luksuzni sedan se već pola vijeka prodavao u Japanu, kao i u SAD. Prije pojave brenda Lexus, ovo je bio jedan od najluksuznijih modela u Toyotinoj gami, a Mark II ili Mark X kako se naziva od 2004. godine je predstavljao alternativu za Camry model i one kupce koji preferiraju limuzine sa zadnjim pogonom, uz opciju pogona na sva 4 točka. Zanimljivo da je isti automobil nosio nekoliko naziva kroz svoju istoriju. Na tržištu SAD se od 1969. godine prodavao pod nazivom Corona, sve do 1977. kada mijenja naziv u Toyota Cressida koji se zadržao do 1992. godine. Toyota Mark II 2004. godine postaje Mark X i pod tim imenom je poznata do danas.

 

Toyota će se okončati prodaju sa specijalnom i ograničenom serijom, pod nazivom Mark X 250S Final Edition. Automobil će biti opremljen posebno dizajniranim 18-inčnim alu naplacima i imaće tamno hromirane stilske detalje na karoseriji, dok će u unutrašnjosti dominirati crvene i crne nijanse.

Datum objave: 29/04/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook