Naslovna > Vijesti > Mazda ima sistem prilagodljivih svjetala

Nove mogućnosti

Mazda ima sistem prilagodljivih svjetala

Na proteklom sajmu IT i elektronike "Ceatec Japan" Mazda je predstavila novu generaciju sistema prilagodljivih LED svjetala (ALH), što predstavlja novi iskorak ka povećanju aktivne bezbjednosti

Prilagodljiva LED prednja svjetla koriste niz LED svjetlećih elemenata dugog svjetla, podjeljen u četiri bloka, koji se mogu samostalno kontrolisati. Kao i sistem kontrole dugih svjetala kod Mazdinih vozila nove generacije. ALH koristi kameru za otkrivanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i onih koji se nalaze ispred. Ali, umjesto da isključuje duga svjetla u potpunosti, kako bi izbjegao zaslepljivanje i ometanje drugih vozača, ALH isključuje samo LED svjetla u određenom smjeru. Tako duga svjetla ostaju uključena sve vrijeme, povećavajući vidljivost, a sa njom i bezbjednost noću.ALH takođe dolazi sa oborenim svjetlima širokog snopa, koji omogućuju LED diode postavljene na bokovima prednjih svjetala i tako osvetljavaju prostor, koji uobičajena svjetla ne mogu dosegnuti.
Sistem ima poseban način rada za autoput, pri kojem se svjetlosni snop podiže kad vozilo ide velikim brzinama, kako bi ranije osvjetlio saobraćajne znakove i potencijalne prepreke.


Osim ALH, Mazda je na sajmu prikazala i posebnu Mazdu3 opremljenu automatizovanim sistemom vožnje. Sistem prati položaj vozila uz pomoć GPS-a visoke preciznosti, koristeći istovremeno i tehnologije praćenja pokreta pomoću kojih stalno prati stanje vozača. Na taj način pomaže vozačima da izbjegnu greške i smanjuje rizik od nesreća, navodi se u saopštenju Mazde.
 

Datum objave: 16/10/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook