Naslovna > Vijesti > Mercedes i Infiniti zajedno razvijaju nove modele

Saradnje

Mercedes i Infiniti zajedno razvijaju nove modele

Iako su mnogi sumnjali u saradnju Mercedesa i Renaulta, ona je nedavno dala i prve rezultate u vidu Citana, a da stvari postaju izuzetno ozbiljne potvrđuju planovi za budućnost

Saradnja između Mercedesa i Renault-Nissana počela je u proljeće 2010. godine i čini se da se odlično razvija, što potvrđuju planovi dvije kompanije o zajedničkoj implementaciji novih projekata.  Prema pisanju njemačkog izdanja Financial Times-a, Dailmler će sa Renault-Nissan alijansom do 2016. godine razviti nove, kompaktne automobile, koji će prije svega biti namjenjeni istočnoeuropskom tržištu.

 

Ovi modeli će za Mercedes smanjiti troškove razvoja, a povećati prisutnost marke na tržištu. Nedavno je Mercedes predstavio novu B klasu, a potom i A klasu, a plan je da se ovaj segment proširi sa najanje tri nova modela. Vjerovatno će to biti CLA – četverovratni coupe, potom Shoting Brake i jedan manji SUV.  Prošle je godine Mercedes prodao 178.000 kompaktnih automobila, a cilj je u naredne tri godine doći do brojke od pola miliona prodatih kompaktnih vozila.  U tome će mu pomoći i potpuno novi SUV, koji će Mercedes razviti zajedno sa Nissanovim luksuznim brandom, Infinitijem.  Iz Mercedesa su saopštili da su svjesni da će im neki zamjeriti ovaj potez, no ističu činjenicu da ta saradnja neće narušiti reputaciju branda, jer kupci SUV vozila nisu tako osjetljivi, kao što bi bili osjetljivi kupci S-klase. Osim SUV vozila, Mercedes i Infiniti bi trebali razviti i Ethera koncept, zasnovan na A klasi. Više informacija o ovoj saradnji se očekuje na predstojećem Salonu automobila u Parizu. 

Datum objave: 24/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook